Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Test och Evaluering / Provplatser / Karlsborg och Skövde / Historier från Karlsborg/Skövd… / Ammunitionsverkstaden
  • Ammunitionsverkstaden

    - testar explosiver, explosivvaror och ammunition.

    Peter Arnholm förbereder demontering av en granat

I FMV:s ammunitionsverkstad i Karlsborg undersöks och testas alla typer av explosiver, explosivvaror och ammunition. Verkstaden använder självständiga och fjärrstyrda system för att kunna ta dra isär och såga i ammunition och granater utan att äventyra personalens säkerhet.

Att undersöka och testa alla typer av explosiver, explosivvaror och ammunition innebär att allt från finkalibrig ammunition till de största artillerigranater och robotar som försvaret använder eller utvärderar, hanteras i ammunitionsverkstaden i Karlsborg. Verkstaden ansvarar även för ammunitionsövervakningen på uppdrag av Försvarsmakten.

Verifiering av ny ammunition och granater

Vid framtagning av ny ammunition och granater verifierar FMV att prestanda motsvarar ställda krav i beställningen. Detta sker genom skjutprov efter att ammunition och granater har klimatbehandlats och utsatts för mekaniska påfrestningar som motsvarar kravspecifikationen i form av vibrationer och fall.
Läs om klimatbehandling.

Vid skjutprovet undersöker FMV om produkten ger rätt banor, om den detonerar på rätt sätt vid mål, att det inte blir några fel vid skjutning och att den procentandel som ska fungera verkligen gör det. I det här arbetet samverkar många funktioner vid T&E Mark i Karlsborg för att genomföra verifieringen.

Modifiering inför provskjutningar

Genom att bland annat väga granater och projektiler och tappa av eller fylla på med krut uppnås olika utgångshastigheter eller en särskild hastighet vid träff. På det sättet kan också granatens maximala avstånd ändras beroende på vad man vill uppnå med provet.

Undersökning

I verkstaden genomförs många typer av undersökningar. Från den enklaste okulära besiktningen på utsidan efter klimatbehandling och mekanisk påverkan, där man tittar efter bland annat rost och mekaniska skador för att sortera bort före skjutprovet, till att såga isär en granat med en fjärrstyrd såg och skicka prov på krutet på analys till FOI:s kemister.

Undviker att spränga i onödan

Efter att kontrollerna eller proverna har genomförts går så mycket som möjligt till destruktion eller återvinning.

– Vi vill gärna slippa spränga så mycket som möjligt. Dels med hänsyn till miljön och dels för att det är ett onödigt riskmoment, säger Peter Arnholm, explosivvaruföreståndare vid FMV T&E Mark i Karlsborg.

Vissa fall, till exempel blindgångare, får inte transporteras på allmän väg utan måste tas omhand inne på området. För de tillfällena har ammunitionsverkstaden en destruktionskammare. Anläggningen har även möjlighet att bränna rester av krut.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-06-13 14:03. Uppdaterad: 2014-06-23 13:17. Ansvarig: Visa e-postadress.

Fakta

Inne i ammunitionsverkstaden finns en bunker med automatiserade verktyg för undersökning av ammunition.

Explosivverkstaden
Med hjälp av en släde matas granaten eller projektilen in i bunkern. Operatören matar in vad som ligger på släden och vilken åtgärd som ska genomföras.

Explosivverkstaden
Väl inne i bunkern kan granaten dras isär eller sågas upp med personalen i skydd på utsidan. Via en övervakningskamera kan personalen se vad som händer.