Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Miljöarbete / Miljökrav vid upphandlingar / Krav på leverantören

Krav på leverantören

FMV kan ställa en rad krav på leverantörerna. Det kan exempelvis vara krav på ett systematiskt miljöarbete, en miljöplan och krav på revisioner hos leverantörer och underleverantörer.

Systematiskt miljöarbete

Syftet med detta krav är att säkerställa att leverantören har kapacitet att uppfylla legala krav, interna krav och FMV:s miljökrav.

Miljöplan

Vi kan också ställa krav på att leverantören ska ta fram en miljöplan som visar hur miljöarbete eller miljöledning tillämpas i det aktuella projektet. Miljöplanen ska också beskriva vilken verksamhet som genomförs för att säkerställa och styrka att legala krav, interna krav och FMV:s miljökrav uppfylls. Ett stöddokument finns för att underlätta för leverantören att ta fram en miljöplan.

Revisioner

Andra krav som vi kan ställa är exempelvis att vi ska kunna genomföra revisioner hos leverantörer och underleverantörer.

Leverantören kan visa att denne uppfyller kravet genom till exempel ISO 14001-certifiering, EMAS-registrering (Eco Management and Audit Scheme) eller genom att redogöra för FMV att kraven för ett miljöledningssystem uppfylls utan certifiering.

Återvinningsmanual

Vid vissa upphandlingar ställer FMV krav på att leverantören ska ta fram en återvinningsmanual för upphandlingsobjektet. Syftet med återvinningsmanualen är att ge information om hur man kan skrota och avveckla upphandlingsobjektet på ett miljöanpassat sätt.

Återvinningsmanualen ger bland annat information om ingående material, demonteringsinstruktioner och sanering av förekommande miljö- och hälsofarliga ämnen. Vid ny upphandling gäller version 2.0 av återvinningsmanualen. Den gamla versionen kan vara aktuell för äldre materiel.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-10-06 13:58. Uppdaterad: 2019-03-11 10:00. Ansvarig: Visa e-postadress.