Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Verksamhet / Lednings- och informationssyst… / BMS - stridsledningssystem för…

BMS - stridsledningssystem för bataljon och markförband

Battlefield Management System, BMS, är ett nytt stridsledningssystem för bataljon och nedåt för markförbanden. Det består av ett modernt IT-stöd som tillsammans med ett nytt radiosystem, internkommunikation och router som integreras i olika konfigurationer på samtliga plattformar och stabsplatser. BMS ger möjlighet att hålla reda på var de egna förbanden befinner sig med högre upplösning i tid och position. Därigenom minska risken för vådabekämpning och ökar tempot i planering och genomförandet för förbanden.

Kraftfullt ledningsstöd

Det nya ledningssystemet ger förutom ett kraftfullt stöd för grundläggande ledning där egna och fientligas positioner kan hanteras kombinerat med möjlighet att skicka meddelanden och order också ett navigeringsstöd. Här kommer även sjöläget kunna hanteras när systemet används i Amfibiekonfiguration.

Genom att integrera sensorer direkt i BMS får förbandet bättre omvärldskunskap och möjlighet att sprida motståndarens läge till de andra enheterna inom förbandet. Även information från CBRN-sensorer kan användas över hela förbandet i kombination med analysstöd.

Skyddad talkommunikation ingår i BMS. Det är ett av de viktigaste sambandsmedlen inom Försvarsmakten under insats. Det nya radiokommunikationssystemet formar ett självskapande nätverk som automatiskt hittar kommunikationsvägar i nätet, det gör att radiokommunikationen kräver mindre operatörshandpåläggning under en insats.

Den stora förändringen och effektiviseringen med ett nytt BMS består i att förbandet istället för att använda radiokommunikationen till att skaffa sig en uppfattning om var egna och andras enheter finns kan fokusera på genomförande och nästa steg. Just detta har verifierats tidigt under utvecklingen inom ramen för prov och försök.

Effektivare logistik

Förutom rent stridsrelaterade funktioner har BMS också flera funktioner för effektivare logistik. Du kan rapportera om du behöver reservdelar, ammunition, drivmedel eller om du behöver komma in på verkstad.

Genom att integrera funktioner för alla delar av insatsen i samma system får både förbandsledning och enskilda enheter snabbt en fullständig bild av statusen för till exempel ett fordon. Inte bara position utan även ammunitions- och drivmedelsnivåer och behov av reservdelar. På det sättet kommer BMS att fungera som ett effektivt stöd för logistikförsörjning både under strids- och planeringsfas.

Ansvar för hela systemet

Med FMV:s ökade ansvar för system under hela deras livscykel ökar också kraven på leveransförmåga. I BMS-projektet möter man de högre kraven genom att snabbt få systemet i driftsfas. BMS är för ledningssystemområdet ett mycket stort projekt med omfattande plattformsspridning och betydande teknisk och logistisk komplexitet.

FMV fokuserar på att snabbt få ut ett system till användarna.  Konkreta användarsynpunkter är viktiga för den fortsatta införandet. Utmaningen ligger i att integrera systemet utifrån de nu existerande delarna för att på så sätt skapa ett homogent system trots att de ursprungliga kravställningarna inte är helt koordinerade. Det berör också ett stort antal projekt med olika planeringslägen.

För att nå målet är produkt- och projektledare tvungna att gemensamt skapa en effektiv verksamhet där såväl produktions- som designfrågor kan lösas snabbt men ändå övervägt så att systemet fungerar och tidigt börja hantera fel och driftsavvikelser. Samtidigt måste projekt- och produktledning hela tiden väga snabba beslut mot hur det kommer påverka BMS i ett livscykelperspektiv.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-09-01 16:07. Uppdaterad: 2015-09-02 07:32. Ansvarig: Visa e-postadress.