Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Materielprojekt / Granatkastarpansarbandvagn 90

Granatkastarpansarbandvagn 90

Granatkastarbandvagn 90Med Granatkastarpansarbandvagn 90 får den mekaniserade bataljonen hög tillgänglighet till eldunderstöd.

Granatkastarsystemet som följer den mekaniserade bataljonen består idag av granatkastarpjäser som dras av Bandvagn 206. En del av dessa pjäser kommer att ersättas med Granatkastarpansarbandvagn 90, som består av en granatkastarfunktion påbyggd på ett Stridsfordon 90-chassi.

Projektets uppgift är att ersätta dagens dragna pjäser med 40 bandgående pjäser. Dessa kommer att ingå i de redan befintliga grantakastarplutonerna. Man kan betrakta det som en ombeväpning.

Stridsfordonschassina som nu byggs på med granatkastarfunktion levererades redan 2003-2004. De var tänkta för påbyggnad med svensk-finska Amos-pjäser men projektet avbeställdes 2008. Chassina har sedan dess förvarats torravluftade och de kommer nu att uppdateras så att de, status- och säkerhetsmässigt, får en nivå som möter dagens kravställning.

Prestandamässigt kommer Granatkastarpansarbandvagn 90 (Grkpbv90) att väl möta de dragna pjäserna när det gäller eldhastighet och till det kommer de att vara avsevärt snabbare att gruppera då all materiel och personal finns i vagnarna plus att de får ett eget navigeringssystem, POS2.

Det här gör att plutoner med Grkpbv90 kommer att få ökad förmåga att understödja förbanden genom att vara snabbare på att gruppera, skjuta och omgruppera. En pluton med dragna pjäser grupperar på tio minuter, med Grkpbv90 kan plutonen gruppera på två minuter och kan även var beredda att omgruppera och förflytta på en minut efter sista eldöppnande.

De fyra i besättningen, förare, vagnchef och två ammunitionspersonal, kommer att vara skyddade i vagnen hela tiden. Tornet kan rikta plus, minus, 30 grader åt sidan. Större vinkel-förändring hanteras genom att hela vagnen utför så kallad centrumsväng.

Plutonens beräkningsgrupp skickar skjutelement till vagnarna. Vagnchefen, som även är skytt, behöver bara behöver rikta och skjuta.

Timeline:

2003

 

 

 

Stridsfordon 90-chassin för Amos-projektet anskaffas och förrådställs.

 

 

 

 

 

2008

     

Amos-projektet avbryts.

 

 

 

 

 

2013

      Konceptstudier.          

2016

     

Kontrakt med Hägglunds-Bofors om 40 fordonsmonterade granatkastare.

         

2017

     

Skjutprov av stabilitet och riktningsprecision i maj.

 

 

 

 

 

2018

      Provskjutning med rätt konfiguration i januari.
         

2018

      Tester för koll mot krav i kontrakt, klart i april.          

2018

      Produktion av första vagnarna startar i augusti.
         

2019

     

Leverans av fyra första vagnarna i januari.

         

2019

     

Leverans av batch två om fyra vagnar i augusti, sedan fyra vagnar varannan månad.

 

 

 

 

 

2020

      Samtliga 40 vagnar levererade.          

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-01-10 12:30. Uppdaterad: 2018-11-29 10:37. Ansvarig: Visa e-postadress.

Kontakt

Projektets funktionsbrevlåda

E-post:

Fakta

Leveransen innehåller en baskonfigurering med tornlösning och två eldrör, ett antal underhållsdetaljer och ett första behov av reservdelar

  • 120 mm slätborrade granatkastarrör
  • Skjutning sker i elevation mellan 40-80 grader
  • 56 granater i tornmagasinet
  • Eget navsystem, POS2, position och riktning
  • Fyra personer i besättningen