Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2015 / Sveriges nya artilleripjäs

Sveriges nya artilleripjäs

Hoppa till nyhetslistan

Den första Archer-seriepjäsen på väg. Videoklipp med biträdande projektledaren vid FMV.

När 35 ton artilleripjäs närmade sig Stockholm var det nog en och annan som funderade på vad det var för farkost som rullade fram på vägarna. Det 14 meter långa fordonet är den första serieproducerade Archer-pjäsen av 24 som FMV ska leverera till Försvarsmakten.

Archer i StockholmVagnchefen Nora Söderby som är specialistofficer vid A9 och även utbildar soldater på bland annat Archer visade pjäsen vid en pressträff och för FMV-anställda i Stockholm.

- Trots att den är så pass tekniskt avancerad så går det relativt snabbt att lära sig hantera pjäsen, säger hon.

Inne i förarhytten sitter Nora omgiven av två operatörer, en för vapenstationen som används för att skydda pjäsen och en för själva pjäsen där operatören håller koll på målet för pjäsens granater. Framför dem sitter föraren.

- Det bästa med Archer är att den är så snabb, jämfört med tidigare system med pjäser som man drar efter ett annat fordon så är det här något helt annat. Vi behöver exempelvis inte gå ur fordonet förrän vi befinner oss i någorlunda säker miljö, säger Nora Söderby.

FMV:s projektledare för ArcherKomplext utvecklingsprojekt

Archerprojektet startade på allvar 2006 efter ett antal olika förstudier och diskussioner om hur man skulle utforma det nya artillerisystemet. Projektledaren Jan Nee har varit med på hela resan.

- Det har varit fantastiskt att få vara med om ett så här komplext och tekniskt avancerat utvecklingsprojekt. Det har naturligtvis inte varit utan problem, problem som vi har löst. Nu är vi mycket nära leverans och självklart känner jag mig väldigt stolt över vad vi i projektet har åstadkommit.

Sedan en tid tillbaka har Försvarsmakten kunnat utbilda och öva med fyra förseriepjäser som FMV har ställt till förfogande. Men i februari 2016 kommer FMV att lämna över de första fyra serieproducerade pjäserna till Försvarsmakten.

- Vi kommer bland annat att genomföra leveranskontroll och komplettera systemen med en del underhållsutrustning samt göra ett antal tester och eventuella justeringar innan vi lämnar över de första Archer-pjäserna, och sedan fortsätter vi med två pjäser per månad. Alla 24 pjäserna ska vara slutlevererade hösten 2016, säger Jan Nee.


Mer om Archer:


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-10-05 10:59. Uppdaterad: 2015-10-05 11:43. Ansvarig: Visa e-postadress.