Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2015 / Övertalig ammunition blir ny ö…

Övertalig ammunition blir ny övningsammunition

Hoppa till nyhetslistan

Videoklipp från övning när Visbykorvett skjuter mot sjömål med 57mm ammunition.

FMV sparar cirka 75 procent av kostnaden för nytillverkning av övningsammunition genom att återanvända delar från avvecklad sjömålsammunition.

En stor mängd sjömålsammunition med kaliber 57 mm har blivit övertalig genom att flottan idag ändvänder modern så kallad intelligent ammunition. Istället för att destruera den äldre ammunitionen för stora kostnader har FMV tillsammans med industrin gjort det möjligt att återvinna delar av varje patron.

Lennart Törnberg, som är projektledare för ammunitionsprojektet, konstaterar att avvecklingskostnaden för varje patron inte är så stor, men i och med att det handlar om stora mängder blir det en hög slutnota. Därför går det att få ekonomi i att återvinna en del av den gamla ammunitionen, riktigt bra ekonomi dessutom. Men går det verkligen att återanvända 40 år gammal ammunition?

Lennart Törnberg- Vid de kontrollskjutningar med konverterad sjömålsammunition som vi gjort har ingenting pekat på någon som helst funktionsnedsättning. Det visar att drivladdningen, det vill säga krutet, fortfarande har goda värden. Det är helt enkelt bra krut som inte visat någon tendens att sönderfalla.

Noggrann kontroll

De delar av den äldre sjömålsammunitionen som kommer till användning är patronhylsa och krut. Nytillverkade granatkroppar utan sprängladdning tillförs liksom ny elektrisk tändskruv för att tända drivladdningen vid avfyring. När tillverkningen är klar kontrollerar FMV partiet genom att testa ett slumpmässigt urval granater.

- Vi kontrollerar bland annat att krutet håller sig inom viktangivelserna, att yttermåtten på granatkropp och hela patronen stämmer, att tändskruven är inskruvad lagom mycket och att den sitter fast med ett visst moment, säger Lennart Törnberg.

En kontrollskjutning där man kontrollerar att spridningen håller sig inom rätt område avslutar provningen. I FMV:s kravspecifikation ingår att om de slumpmässigt utvalda granaterna inte klarar testet måste industrin göra om hela partiet. Industrin har på det sättet ett stort intresse av att hålla uppe kvaliteten i tillverkningen.

Stor besparing

- Vi uppskattar att kostnaden för att konvertera sjömålsammunitionen är cirka 25 procent av kostnaden för att tillverka ny övningsammunition, säger Lennart Törnberg.

Den första batchen med konverterad sjömålsammunition kommer till FMV:s försörjningsenheter i december 2015. Om Försvarsmakten väljer att konvertera hela mängden tillgänglig sjömålsammunition kommer det att ge tillgång till övningsammunition under mycket lång tid.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-10-13 13:37. Uppdaterad: 2015-10-13 14:01. Ansvarig: Visa e-postadress.