Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2015 / FMV sänker timpriserna

FMV sänker timpriserna

Hoppa till nyhetslistan

Tomas Salzmann, chef för FMV förråd, service och verkstäder och Boel Enjin, ekonomidirektör FMV.Tomas Salzmann, chef för FMV förråd, service och verkstäder och Boel Enjin, ekonomidirektör FMV.

Tidigare har den del av FMV som jobbar med förråd, service och verkstäder sänkt sina timpriser. Nu kan även resten av FMV sänka timpriserna, från 810 till 775 kronor. Under de kommande tre åren räknar ekonomidirektör Boel Enjin med ytterligare sänkningar.

FMV har vuxit med nya verksamheter inom bland annat driftsstyrning, men de administrativa stödfunktionerna har inte vuxit i samma grad. Det betyder att stödfunktionerna relativt sett blivit mindre och därför kan de kostnaderna slås ut på fler medarbetare än tidigare. Fler är med och bidrar till att finansiera de gemensamma stödfunktionerna.

- Det här är en tydlig effekt av att FMV fått in nya verksamheter men att vi kunnat hålla nere administrationen. Det betyder att vi har kunna sänka det allmänna timpriset med drygt 4,3 procent till 775 kr, säger Boel Enjin, ekonomidirektör på FMV.

Boel Enjin konstaterar att den här sänkningen inte kom som en överraskning, utan följer helt den överenskommelse FMV gjorde med Försvarsmakten för drygt ett år sedan i samband med projektet för genomförande av ledning och nya beställarfunktioner. Det här är första steget av flera planerade sänkningar av FMV:s timpris. Och om den här sänkningen av timpriset beror på att vi blivit fler medarbetare i FMV så kommer de följande sänkningarna att vara ett resultat av kommande planerade effektiviseringar.

- Nya sätt att beställa enligt ny modell ska spara 100 miljoner kronor under åren 2015 – 2017, förklarar Boel. Men sänkningarna måste tas i steg, för omdaningen av försvarslogistiken är inte gratis. Jag måste reservera mig för eventuella investeringar, till exempel i nya stödsystem, och de måste i så fall rymmas i de kommande årens budgetar, avslutar Boel Enjin.

Fakta

Om FMV ensamma eller FMV och Försvarsmakten tillsammans kan spara pengar på någon verksamhet, så går de besparingarna tillbaks till Försvarsmakten i form av sänkta timpriser.

Den delen av FMV som jobbar med förråd, service och verkstäder, FSV, har olika timpriser för olika tjänster, men resten av FMV har ett allmänt timpris för alla tjänster.

Några exempel på timkostnader inom FSV, exklusive påslag för central overhead nedan. Jämförelsen mellan 2014 och 2015 är inte exakt på grund av förändrade beräkningsmetoder.

                                                     2014                2015                    Differens

Markverkstadstjänster            639 kr/tim        633 kr/tim        - 1,0 procent

Marinverkstadstjänster           706 kr/tim        704 kr/tim        - 0,2 procent

Flygverkstadstjänster              721 kr/tim        668 kr/tim        - 7,3 procent* 

 

* Minskade kostnader på grund av avvecklingen av Flygverkstaden i Ronneby.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-03-26 14:44. Uppdaterad: 2015-03-26 15:07. Ansvarig: Visa e-postadress.