Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2015 / Archer trimmas in

Archer trimmas in

Hoppa till nyhetslistan

Väderballong på väg. Vädret är en av många faktorer som det gäller att ha koll på vid provskjutningar. FMV och Artilleriregementet A 9 var nyligen vid Älvdalens skjutfält för att prova olika laddningar och granater för Archersystemet. Se videoklipp.

Artillerisystemet Archer finslipas nu in i minsta detalj innan serieleveranserna. Ett av stegen är så kallade leveranskontrollskjutningar där alla typer av granater och laddningssteg provas.

I februari 2016 kommer FMV att lämna över de första fyra serieproducerade pjäserna till Försvarsmakten. Men innan dess ska mycket på plats. Bland annat ska FMV genomföra leveranskontroller och komplettera systemen med en del underhållsutrustning samt göra ett antal tester och eventuella justeringar.

- Nyligen var vi i Älvdalen tillsammans med Artilleriregementet A9 och kontrollsköt med alla typer av granater och laddningssteg. Vi kontrollerar även att systemet är ihopsatt på rätt sätt, säger Jan Nee, projektledare vid FMV.

Försvarsmakten har börjat använda en ny typ av krut och det är ytterligare en komponent att ta hänsyn till när alla delar ska samverka i det avancerade tekniska systemet Archer.

- Det är många delar som ska fungerar tillsammans för att systemet ska leverera den förmåga till verkan och precision som är tänkt. Samtliga pjäser har sina egenheter, bland annat eldrören, därför trimmas pjäserna in så att de efter justering får samma egenskaper, säger Jan Nee.

De avvikelser som hittas vid leveransproven kommer att åtgärdas av leverantören Bofors i den kommande serieproduktionen. FMV lämnar över de första Archer-pjäserna till Försvarsmakten i februari. Samtliga 24 pjäser ska vara slutlevererade hösten 2016.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2015-11-25 11:06. Uppdaterad: 2015-11-25 11:21. Ansvarig: Visa e-postadress.