Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Utlandsjobb gav nyttig erfaren…

Utlandsjobb gav nyttig erfarenhet

Hoppa till nyhetslistan

Efter två år som biträdande projektledare för FMV:s räkning i Sydafrika, är Caroline Viberg tillbaka i Sverige med nyttig erfarenhet av internationell industri. – Det var roligt men också ganska frustrerande ibland, säger hon.

När projekt RG 32 sökte internt inom FMV efter en biträdande projektledare med placering i Sydafrika, sökte Caroline Viberg jobbet och fick det. Hon tog familjen med sig och i juli 2011 gick flyttlasset till Johannesburg.

– Projektet behövde en person på plats som kunde verka för alla delar i projektet och följa upp helheten, säger hon.

FMV hade lagt beställning på delserie tre och planerade att köpa delserie fyra av fordonstypen, som även kallas Galten.

– Men det var kvalitetsproblem med de fordon som var i bruk och FMV hade kommunikationsproblem med leverantören, en fabrik i Sydafrika. Det var svårt att kommunicera på distans, för även om de pratar engelska och det är samma tidszon som här så är det en annan kultur.

Det blev påfrestande för projektet att resa till Sydafrika regelbundet och man insåg att det skulle vara billigare och bättre att ha en person på plats.

– Det behövdes en tätare kommunikation, någon som var där och kunde ligga på och se till att saker blev gjorda.

Ny erfarenhet

Att jobba så nära leverantören var nytt för Caroline, som tidigare hade jobbat med hjulfordon på samma enhet som hade hand om projekt RG 32.

– Om jag jämför med vårt jobb här hemma så är vi längre ifrån produktion och industrin. En tätare kontakt där man ser mer konkret hur det går till är en bra erfarenhet att ha med sig, säger hon.

Caroline kom till Sydafrika i en tid då leverantörens beställningsvolymer hade minskat och de till följd av detta sagt upp folk, vilket påverkade stämningen på fabriken. 

– Men Sydafrika är ett väldigt trevligt land och människorna är väldigt positiva trots alla problem de har. 

Hon sammanfattar sina två år i Sydafrika som en jätteutmaning.

– Innan jag åkte trodde jag att arbetet skulle vara lättare än vad det visade sig vara. Det var roligt, men ganska frustrerande också. Dialogen med leverantören blev ibland förhindrad av att arbetslivet i Sydafrika är mer hierarkiskt organiserat än i Sverige.

– Det var till exempel inte okej för mig som projektledare att prata med folk på verkstadsgolvet, utan det var viktigt att kommunikationen hela tiden skedde på ”rätt nivå”.

Drömjobb

Idag jobbar Caroline Viberg som projektledare för FMV:s lastbilsprojekt, som är ett samarbete mellan Sverige och Norge.

– Det är ett av FMV:s större projekt, och eftersom jag är intresserad av projektledning är det ett drömjobb, säger hon.

Norge, med Forsvarets Logistikkorganisasjon, FLO, ansvarar för den gemensamma upphandlingen av lastbilar och här följer man norsk lag. Just nu granskar det svenska Konkurrensverket upphandlingen för att säkerställa att den har skett formellt riktigt.

– Det är lite jobbigt nu när vi inte vet hur det ska bli. Men vi har lagt ned ett gediget arbete i projektet och som projektledare är det roligt att det inte saknas utmaningar.

I jobbet reser Caroline en hel del till Norge och hon är även FMV:s kontaktperson gentemot industrin. Här har hon nytta av de erfarenheter av internationellt arbete som hon fick under sin tid i Sydafrika.

­– Tidigare hade jag mest jobbat med svensk industri, men nu har jag en annan internationell erfarenhet. Det är bra att ha sett hur det fungerar på annat håll, säger hon.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-03-18 08:42. Uppdaterad: 2014-03-18 09:12. Ansvarig: Visa e-postadress.