Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / FMV överlämnar radaranläggning…

Uppgraderad radar blir som ny

Hoppa till nyhetslistan

Peter Turesson, Försvarsmakten, och Peter Kivikari, FMV, vid FMV:s överlämning av radaranläggning 871 till Försvarsmakten.

I oktober överlämnade FMV radaranläggning 871 till Försvarsmakten.
– Det är en uppgraderad version av radarsystem 870 som Försvarsmakten använder för luftövervakning och ytövervakning, säger Mattias Alfredsson, projektledare FMV.

Radaranläggning 870 är ett radarsystem som infördes i Försvarsmakten på 1980-talet. Runt om i kustbandet finns ett större antal fasta radaranläggningar av denna typ, för att täcka Sveriges yta. Dessa använder Försvarsmakten för att upprätthålla incidentberedskapen och för att stridsleda flygförband.

– Systemet används för detektion, det vill säga att tidigt upptäcka eventuella hot i luftrummet och på havsytan. Hoten identifieras sedan genom att man till exempel skickar Gripenplan till platsen, säger Mattias Alfredsson.

2007 började FMV arbetet med anskaffning av radaranläggning 871, som är en renoverad, modifierad och uppgraderad version av systemet i radaranläggning 870.

– Det primära vi har gjort är att förlänga systemets livstid till år 2025, med tillhörande högre tillgänglighet och driftsäkerhet. Systemet används dygnet runt, året om, säger han.

Systemets prestanda har också höjts, med förbättrad räckvidd och med förbättrad klotterundertryckning mot sjömål.

– Det innebär att när man använder sjömoden som ingår i systemet blir det inte lika mycket klotter, det vill säga det brus som uppstår av reflexer från vattenytan, som i tidigare system.

Dessutom har systemets samfunktion förbättrats med bättre möjlighet till frekvensplanering, som gör att man kan utnyttja resurserna i radarn mer effektivt.

Från skåp till kort

Sedan 1980-talet har tekniken utvecklats väldigt mycket, vilket gett vinster i utvecklingen av det nya systemet. 

– Till exempel har hårdvarudelen i anläggningen krympt från ett skåp till ett kort.  Och även mjukvarumässigt har det hänt mycket, säger Mattias Alfredsson.

Men att anpassa dagens teknik till ett system från 1980-talet har också sina begränsningar.

– Man kan jämföra det med att jobba med en äldre bil. Man kan göra så att den går lite fortare, man kan byta till bättre däck och eventuellt minska luftmotståndet något. Men man kan inte göra hur mycket som helst. Så är det med detta radarsystem också, man får fokusera på viss funktionalitet och förbättra den.Personal från FMV och Försvarsmakten vid överlämningen av radaranläggning 871

Gått enligt plan

Arbetet med anskaffningen av radaranläggning 871 har överlag gått väldigt bra, projektet har levererat i tid, till rätt kostnad och kvalitet. Men givetvis har det funnits utmaningar längs vägen.

– En utmaning var att verifiera systemet prestandamässigt. Det höll vi på med i ett och ett halvt år. En annan utmaning har varit att få till samarbetet med alla inblandade aktörer, det vill säga leverantörer, underleverantörer, Fortifikationsverket, Försvarsmakten och FMV.

Vid överlämningen till Försvarsmakten i oktober lämnade FMV över systemet plus 70 procent av anläggningarna. Resterande anläggningar kommer att levereras under de kommande två åren.

– Hittills har arbetet gått enligt plan och det hoppas jag att det fortsätter att göra. Försvarsmakten är jättenöjda med systemet och det var väldigt god stämning vid överlämningen, säger Mattias Alfredsson.

 

Fakta radaranläggning 871

  • Radaranläggning 871 har medellång räckvidd, 10-15 mil, och används på låg höjd.
  • Systemet kompletterar långräckviddiga system för luftbevakning, fjärrspaningssystem.
  • Ingår i Försvarsmaktens STRIL-system (stridsledning och luftbevakning) för luftövervakning.
  • Systemet används primärt för att få en tidig förvarning för incidentberedskap och stridsledning av flygförband.
  • Radaranläggning 871 klarar av fredsläge, skymningsläge - det vill säga ett läge då internationella väpnade konflikter är omedelbart förestående att spridas till eget territorium, och krigsläge.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-11-18 13:20. Uppdaterad: 2014-11-18 13:47. Ansvarig: Visa e-postadress.