Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Snabb, säker och med koll på o…

Snabb, säker och med koll på omgivningen

Hoppa till nyhetslistan

Laddar videospelaren

Hjälpinformation

Hoppa till stäng hjälpinformation

Snabbkommandon
Mellanslag: spela/pausa
Pil vänster och pil höger: gå bakåt och framåt 10 sekunder
Ctrl + pil höger/vänster: gå bakåt och framåt 20 sekunder
Pil upp och pil ned: öka eller minska volymen 10 procent åt gången
F: fullskärm
Esc: stäng fullskärm
1-9: hoppa till 10 procent, 20 procent... 90 procent av filmen
M: tyst läge
C och/eller T: slå på/stänga av textning
?: visa lista på dessa snabbkommandon

För ctrl + pil i Safari kan särskilda inställningar behöva göras för att det ska fungera.

Pågående: 00:00:00 / Total tid: 00:00:00
x
Bodil Böös utbildar instruktörer på den nya pansarterrängbilen.

Snabbhet, hög skyddsnivå och bra möjligheter till att observera gör Pansarterrängbil 360 till ett efterlängtat tillskott i det svenska försvaret. Trots tidspress och höga förväntningar ser det ut som att FMV kan gå i mål med leveranserna.

Trots ojämnheter rör sig fordonet snabbt över övningsfältet. Att fordonet väger runt 25 ton tycks inte vara några problem, det skjuter iväg med hög fart. En vagnchef, förare och skytt samt åtta soldater kan med fordonet förflytta sig snabbt och observera omgivningen utan att behöva befinna sig utanför fordonet. Personal ur 71:a bataljonen utbildar just nu instruktörer på det nya fordonet Pansarterrängbil 360 vid Revingehed.

- Det här är ett efterlängtat och nödvändigt fordon för de uppdrag som väntar framöver. Det har den framkomlighet, förmåga att observera och det skydd som behövs. Samtidigt som den ger en bra komfort för de soldater som transporteras, säger major Jonas Nilsson som är projektledare för införandet av fordonet på P7.

FMV levererade de första exemplaren av Pansarterrängbild 360 till Försvarsmakten under våren. De används nu för utbildning av instruktörer som sedan i sin tur ska utbilda besättningarna.

- Under 2015 kommer Sverige genom vår 71:a bataljon här på P7 att ingå i EU:s snabbinsatsstyrka och där kommer det här fordonet att ha en given plats, säger Jonas Nilsson.

Överklagad upphandling

När FMV fick göra om den första upphandlingen efter ett överklagande hamnade projektet från början i en svår sits. Tidplanen blev pressad och förväntningarna på att ändå hålla leveransplanen har funnits där. Det har ställt och ställer stora krav både på FMV och leverantören Patria när det gäller det dagliga arbetet i projektet.

- Vi har tre stora utmaningar, tidplanen och förväntningarna från kunden men också att hitta en bra relation till leverantören. I och med de överenskommelser vi gjort det senaste året så har vi en plan som håller, men visst återstår det mycket arbete innan vi är i mål med hela leveransen, säger FMV:s projektledare Ulf Öberg

Pansarterrängbil 360 tillför transportförmåga till Försvarsmaktens lätta mekaniserade bataljoner. I anskaffningen av fordonssystemet ingår fyra fordonsvarianter: trupp-, lednings-, sjukvårds- och reparationstransport. FMV:s avtal med Patria omfattar 113 fordon.

Leveranserna från Patria är uppdelade i 13 milstolpar där respektive milstolpe ska innebära att en viss förmåga är etablerad hos Försvarsmakten, exempelvis "Förbandsutbildning i kompanis storlek" där Patria ska leverera alla fordon i olika varianter, all utbildnings- och underhållsmateriel som behövs och all support under utbildningen och driftsättningen av materielen.

Tre faser

Om man bortser från de två inledande åren av upphandlingsförberedelser, upphandling och överprövningar kan projektet förenklat beskrivas i tre faser:

  • 2011 till hösten 2012 - projektetablering, konstruktionsfas, konstruktionsgranskningar, start produktion.
  • Våren 2013 - verifiering, leveranskontroll, start av leveranser, start av införande, utbildning av Försvarsmaktens instruktörer och uppbyggnad av stödsystem.
  • Hösten 2013 till hösten 2014 - mängdleveranser till full bataljon och slutleverans av komplett stödsystem, Försvarsmaktens utbildning av besättningar.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-08-23 17:41. Uppdaterad: 2013-08-23 18:19. Ansvarig: Visa e-postadress.