Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Jonny är på väg till FMV

"Jag gillar att planera och få ihop tillsyn och beläggning för 39:orna"

Hoppa till nyhetslistan

Bild på Jonny LennartssonJonny Lennartsson gillar att hitta lösningar på svåra situationer. Det har han användning för i sitt arbete med att planera underhållet på alla JAS 39:or i Sverige. Foto: Ola Jacobsen.

För att Försvarsmakten ska få ut maximal effekt av sina stridsflygplan planeras deras underhåll, renovering och uppgraderingar minutiöst. Som planeringsingenjör och resursledare är det Jonny Lennartsson som är ansvarig för den planeringen. Vid årsskiftet går han från Försvarsmakten till FMV.

– Arbetet går dels ut på att planera tillsynerna på alla JAS 39:or i hela Sverige. Dessutom är jag delaktig i fördelningsarbetet i hur många flygplan som varje förband ska ha. Jag gillar utmaningen att planera och få ihop de här listorna. Att få ihop alla beläggningsplaner så att alla blir nöjda är den största utmaningen. Det är en stor tillfredsställelse att se lösningar i till synes olösliga situationer, säger Jonny Lennartsson.

Han samordnar också modifiering av flygplan som ska göras hos leverantören Saab och tar fram rapporter för uppföljning på flygtidsproduktion som går till högkvarteret och FMV.

– Jag har 15 års erfarenhet av det här jobbet. Tidigare gjorde jag i princip samma sak, fast bara för F17:s flygplan och den lokala verkstaden. Jag har följt hela processen från att planera för 20–25 flygplan till de 100 som jag ansvarar för nu. Min bakgrund gör också att jag har förståelse för hur verksamheten fungerar ute på flottiljerna.

Del av en helhet

Vid årsskiftet flyttar Jonny Lennartsson över från Försvarsmakten till FMV.

– Det ska bli kul att se FMV från insidan och vara en del av en hel systemlösning och delaktig i allt från ax till limpa. Men i och med att jag är så nära den militära pensionsåldern tror jag att jag kommer ta erbjudandet om tidsbegränsad växeltjänstgöring, säger Jonny Lennartsson.

Jonny Lennartsson är orolig för att kompetens kommer gå förlorad i och med överföringen mellan myndigheterna och de pensionsavgångar som kommer i närtid.

– Vi är många som arbetar med det här som närmar oss pensionsålder. Tidigare har vi tryggat återväxten genom att arbeta sida vid sida med andra ute på förbanden. Genom överföringen till FMV tror jag att det blir svårare att rekrytera. Det kommer bli en utmaning för FMV.


Fakta: Jonny Lennartsson

  • Jobbar med: Planeringsingenjör och resursledare på MSK Stridsflyg, Försvarsmakten.
  • Utbildning: Flygteknikerutbildning, Kaptenskurs och Systemingenjörsutbildning för officer i teknisk tjänst.
  • Ålder: 57 år
  • Familj: Fru, barn och barnbarn.
  • Bor: På landet norr om Karlshamn.
  • När jag inte jobbar: Är med familjen, våra hästar och hund. Eller jagar.
  • Det bästa med mitt jobb: När jag kan hjälpa någon annan eller lära någon något känner jag stor tillfredsställelse.
  • Började på FMV: Övergår från Försvarsmakten till FMV 1 januari 2015.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-10-24 14:05. Uppdaterad: 2014-10-24 14:31. Ansvarig: Visa e-postadress.