Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Leveranskontroll av helikopter

Så kontrollerar FMV helikoptern innan leverans

Hoppa till nyhetslistan

HKP14, interrimsvarianten TTT/IM, Taktisk Trupp Transport/Internationella Insatser. Foto: Ola Jacobsen.

Vid Patrias anläggning på den gamla flygbasen i finska Halli genomför FMV leveranskontroll av Helikopter 14. Här jobbar FMV:s team under några intensiva veckor med att kontrollera att varje helikopterindivid uppfyller FMV:s krav innan man godkänner leveransen.

Vid lunch spricker himlen upp några minuter och för första gången på över en vecka träffar strålarna FMV:s team där de går nedför den blöta slänten genom björk- och tallskogen från helikopterhangarerna till matsalen.

Gruppen befinner sig på en nedlagd flygbas i Halli i Finland som numera drivs som helikopterfabrik av försvars- och säkerhetsföretaget Patria.

Alexander Karlsson framför Hkp 14Här slutmonteras flertalet av de NH90-helikoptrar, Helikopter 14, som FMV har beställt av Nato Helicopter Industries. Det är bland annat här som FMV genomför så kallad leveranskontroll av varje individ innan pappren skrivs på och helikoptern blir FMV:s egendom.

Avstämning mot kontraktet

– Det är framför allt en avstämning mot kontraktet. Vi kontrollerar att industrin verkligen levererar det som vi har beställt, säger Alexander Karlsson, leveranskoordinator för helikopter 14.

Leveranskontrollen handlar dels om att kontrollera att hårdvaran stämmer med kraven och med den dokumentation som kommer med varje helikopter. Men kontrollen innefattar även markprov och provflygningar. Här stödjer FMV:s provningsavdelning T&E luft projektet med personal och kompetens.

Försvarsmaktens materielsystemkontor har också personal på plats. Deras systemingenjörer bidrar med ovärderlig kunskap vid framför allt hårdvaruinspektionerna av varje individ.

Åtgärder innan leverans

Bo Svedevall– Problem med vatteninträngning förekommer mer eller mindre på alla individer, så det testar vi i en särskild spolrigg, säger Bo Svedevall, koordinerande provledare för leveranskontrollen från FMV T&E luft.

I spolriggen simuleras kraftig nederbörd, men vissa läckor hittas ändå först under verklig flygning i regn.

– Den höll nästan tätt, vilket är ett bra betyg. Men industrin kommer att göra några modifieringar för att den ska bli helt tät innan vi accepterar leveransen, säger Alexander Karlsson.

Hur mycket resurser som ska läggas på leveranskontroll är alltid en fråga för diskussion. För de som arbetar konkret med kontrollen är det ingen tvekan om att det är väl använda pengar.

– Vi vill med vårt arbete stödja slutprodukten. Om vi drog ner för mycket på leveranskontrollen skulle det ta längre tid innan man hittade de brister som vi hittar nu. Som provflygare/provingenjörer är vi utbildade i och har mycket erfarenhet både av att identifiera fel och relatera dem till verkliga scenarier.

- En försvagad leveranskontroll innebär att fler fel kommer att hittas efter leverans. Dessa måste då hanteras som garantiärende, vilket normalt är svårare. Garantitiden kan hinna gå ut innan felen upptäckts och når tillverkaren eller ännu värre: att någon skadar sig på ett fel som vi hade kunnat upptäcka redan här, säger Bo Svedevall.
Mats Norrlin i Hkp 14

_______________


Fakta:

Leveranskontroll

Leveranskontroll är en avstämning mot kontraktet. Det är en viktig möjlighet för FMV att kontrollera att slutprodukten lever upp till de krav som man ställt.

NH90/HKP14

NH90 eller Helikopter 14 är en europeisk medeltung helikopter som är tänkt att användas för taktisk trupptransport, som flygande intensivvårdsavdelning eller stöd till specialoperationer, Search & Rescue och sjöoperativ verksamhet.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-09-19 14:00. Uppdaterad: 2014-09-19 14:09. Ansvarig: Visa e-postadress.