Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Lena Erixon kommenterar ESV:s …

Lena Erixon kommenterar ESV:s ”Fungerande styrning av försvarets materiel- och logistikförsörjning”

Hoppa till nyhetslistan

Generaldirektör Lena Erixon. Foto FMVGeneraldirektör Lena Erixon. Foto FMV

Ekonomistyrningsverket ESV har i en rapport till regeringen gjort en genomlysning av den finansiella styrningen av försvarsmateriel- och logistikförsörjningen. Rapporten pekar på flera av de problem med styrning, långsiktighet och flexibilitet som finns. ESV:s förslag till lösning på problemen är att den nuvarande tvåmyndighetslösningen med Försvarsmakten som beställare och FMV som utförare ska avslutas och FMV överföras till Försvarsmakten.

Fokus på uppgiften

– För att klara av stora upphandlingar av högteknologiska vapensystem på en marknad som omgärdas av regelverk och för att hitta rationella logistiklösningar för Försvarsmaktens behov krävs fokus på uppgiften. Och det har FMV eftersom vi är en civil myndighet som ska ha en blandning av specialistkompetenser som enbart är till för att förse Försvarsmakten med försvarslogistik. Det har inte ESV tagit hänsyn till, säger FMV:s generaldirektör Lena Erixon.

Mitt uppe i arbetet

– Riksdagen har redan i flera beslut bestämt ansvarsfördelningen mellan Försvarsmakten och FMV, senast i samband med budgetpropositionen och propositionen ”En effektivare försvarslogistik”. För att nå en rationellare rollfördelning har 1 500 personer överförts till FMV. Båda myndigheterna är nu mitt uppe i arbetet med det vi kallar ”Omdaning försvarslogistik”. Målet är att minska kostnaderna med 760 miljoner kronor som ska komma förbanden till del. Till och med 2013 hade cirka 380 miljoner kronor levererats i form av lägre priser. Att nu göra halt och tvärtom mitt i det jobbet skulle få stora ekonomiska konsekvenser, vilket ESV inte tagit hänsyn till.

Grund analys

– Försvarsmakten har sedan tidigare den principiella uppfattningen av FMV:s verksamhet bör ingå i Försvarsmaktens. Det är en uppfattning jag respekterar men som jag inte delar. Jag tror i stället att det är bättre att göra det man är bra på. FMV kan på bästa sätt stödja Försvarsmakten genom en fortsatt förändring av försvarslogistiken inom en tvåmyndighetslösning där båda myndigheterna är bra på det som är våra respektive huvuduppgifter.

– Jag menar att ESV:s förslag baserar sig på en alltför grund analys. De problem som alla ser -regeringen, ESV, FMV och Försvarsmakten - bör angripas med andra åtgärder än att bryta upp myndighetsstrukturen. FMV pekar ut några av lösningarna i vårt remissvar, avslutar Lena Erixon.

Hela FMV:s remissvar kan du läsa här.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-10-01 15:56. Uppdaterad: 2014-10-01 16:02. Ansvarig: Visa e-postadress.