Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / HMS Carlskrona modifierad för …

HMS Carlskrona modifierad för insats

Hoppa till nyhetslistan

HMS Carlskrona har bland annat modifierats för att kunna basera helikopter ombord.FMV-projeket att modifiera HMS Carlskrona till ett modernt stödfartyg har pågått parallellt med Försvarsmaktens utbildning av besättningen inför insatsen i Adenviken.

Möjlighet att basera helikopter ombord, en ny båt för bordningsstyrkan och en patientlyft för att kunna flytta skadade personer direkt från helikopter till vårdutrymmen. Det är några av modifieringarna som FMV genomfört på fartyget HMS Carlskrona inför Försvarsmaktens insats i Adenviken utanför Afrikas horn.

En frisk vind blåser in över varvet i Karlskrona när Nils Dalborg kliver ombord på HMS Carlskrona. Han är FMV:s projektledare för de materiella förberedelserna inför den svenska insatsen i Adenviken. Där ska den svenska styrkan under EU:s operation Atalanta övervaka sjötrafiken och eskortera hjälpsändningar. I morgon den 13 mars styr fartyget med besättning mot insatsområdet.

Inge Johansson och Nils Dahlborg- Vad vi gjort är egentligen den första etappen av förvandlingen av Carlskrona till ett stödfartyg som kan förse stridsfartyg med reservdelar och förnödenheter till sjöss, säger Nils Dalborg. De förändringarna kommer även till nytta i samband med insatsen nu i vår.

Förvandling

De konkreta åtgärderna i den här förvandlingen började i mitten av november. Bland annat är det gamla min-däcket utrensat och ersatt av ett stort däck för lastning och lossning av gods. Här är också ett flexibelt skåpssystem installerat för att hålla ordning på reservdelar och annan utrustning. Vidare har modifieringar genomförts inom lednings- och sambandssystemområdet.

En ny RIB-båt till bordningsstyrkan och som drivs med flygbränsle har tillkommit. Fartyget har fått ett antal funktioner för att göra det möjligt att kunna basera en helikopter ombord under en längre period. Tidigare har man enbart kunnat starta och landa med helikopter från fartyget med ett kortare uppehåll ombord.

Sjukvårdsutrustningen har kompletterats med en patientlyft. Den gör det möjligt att förflytta skadade personer i en obruten kedja direkt från helikopter ner till vårdutrymmen under däck.

Pressad tidplan

- Samtidigt med alla de här förändringarna har Försvarsmakten gjort den årliga översynen av fartyget. Och sedan nyår har besättningen tränat inför insatsen växelvis med våra arbeten. Trots en pressad tidplan har det fungerat tack vare ett utmärkt samarbete mellan alla inblandade, berättar Nils Dalborg.

Själva insatsen pågår för Försvarsmaktens del från början av april till augusti. Någon gång efter insatsen inleder FMV den andra etappen för att göra Carlskrona till ett komplett stödfartyg. Då kommer bland annat utrustning för att kunna förse andra fartyg med drivmedel till sjöss att installeras.
Tester med helikopterlandning på HMS Carlskrona
Övning med helikopterlandning på HMS Carlskrona inför insatsen utanför Afrikas Horn. Den 13 mars styr fartyget med besättning från Sverige mot insatsområdet och den 6 april börjar uppdraget. Foto: FMV.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-03-11 16:43. Uppdaterad: 2013-03-12 13:36. Ansvarig: Visa e-postadress.