Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / FMV visade mobilt ledningssyst…

FMV visade mobilt ledningssystem

Hoppa till nyhetslistan

Den expanderbara stabshytten kan bli tre gånger så stor i utfällt läge.

FMV har tagit fram ett mobilt ledningssystem för helikopterförband. Intresset var stort när FMV och Försvarsmakten visade upp systemet på Tre Vapen i Stockholm.

Inuti den mobila ledningscentralenMånga FMV:are passade på att titta på systemet, när det visades på gården på Tre Vapen för en tid sedan. Här fanns en lastbil med en splitterskyddad ledningsplats i en container på flaket, här fanns en radiocontainer och en teknikcontainer samt en lastbil med expanderbar stabscontainer, som kan bli tre gånger så stor i utfällt läge.

– Den är utrustad med tv-skärmar och datorarbetsplatser. Här får det plats upp till 20 personer, varav 12 kan sitta bra. Tanken är att man till exempel ska kunna använda den som konferensrum eller vid genomgångar under en mission, säger Jennie Nordberg, projektledare FMV.

Unikt system

Ledningssystemet för Insatsorganisation Helikopter är beställt av Försvarsmakten och överlämnades till helikopterbataljonen i september 2013. Det består avLedningscontainer helikopterförband tre parallella ledningssystem med både mobila stabsplatsresurser och rörliga ledningscontainrar. Varje system har ledningssystemmateriel för upp till 80 användare. Här finns förbandsledningssystem som till exempel Sweccis och FMIP, radioutrustning, extern telefoni och internet. Detta gör att de systemdelar som grupperas inom en tillfällig flygbas kan separeras med en stabsdel, en flygunderhållsdel och ett radioannex. Dessutom finns en mobil ledningsplatsdel härbärgerad i en splitterskyddad container, där sex personer kan arbeta även under färd. 21 containrar med tillhörande system, samt drygt 25 ton stabstält ingår i systemet.

– Det är ett helt nytt system, unikt i Försvarsmakten. Systemet gör att man kan upprätta ledningsplatser i insatsområdet, på avstånd från den tillfälliga flygbasen. På så sätt kan man utöka radien för helikopterns insatsområde med 25 mil, säger Jennie Nordberg.

– Här finns all radioutrustning och alla de system helikopterbataljonen behöver, säger Johan Evander, Försvarsmakten, som tycker att systemet fungerar bra. 

Bra samarbete

I arbetet med att ta fram förbandsledningssystemet har FMV arbetat tätt tillsammans med Försvarsmaktens användargrupp. En riktlinje för projektet var också att förskjuta FMV:s produktionsytor, genom att låta underleverantörerna Thales Norway och Eltel ta ansvar för systemutformning och därmed ett större ansvar för systemfunktion.

Jennie Nordberg– Vi är otroligt nöjda med de underleverantörer vi haft, samarbetet har fungerat väldigt bra, säger Jennie Nordberg.

De bärande kriterierna i utformningen av systemet har varit att åstadkomma ett mångsidigt system, som kan sättas samman för en specifik insatsenhets ledningsbehov. Samtidigt har man tagit förbandsspecifika krav i beaktande, bland annat att systemen ska kunna användas både internationellt och nationellt i olika typinsatser. Systemet är mobilt, rörligt, flexibelt och skalbart.

– Det är anpassat efter helikopterflottiljens behov, men kan egentligen användas av vilket mobilt stridande förband som helst, säger Jennie Nordberg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-05-20 12:42. Uppdaterad: 2014-05-20 13:22. Ansvarig: Visa e-postadress.