Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / FMV sänker priserna

FMV sänker priserna

Hoppa till nyhetslistan

Vid årsskiftet sänkte Försvarets materielverk priserna på de flesta logistikstödstjänster som Försvarsmakten köper av FMV Förråd, service och verkstäder. Totalt sett ska priserna sjunka med 75 miljoner kronor.
– Ett exempel är att flygverkstäderna har sänkt timpriserna med 23 procent jämfört med förra året. Det kan vi göra efter att vi rationaliserat och ökat debiteringsgraden, säger Anders Lorentzon, FMV Förråd, service och verkstäder.

Vid Förråd, service och verkstäder, FSV, pågår ett intensivt arbete med att förändra struktur, rationalisera och effektivisera. Besparingsmålet är 215 miljoner kronor till den 1 januari 2015. Totalt ska 760 miljoner kronor sparas och överföras till Försvarsmaktens förbandsverksamhet. Anders Lorentzon

– Under 2013 har vi genomfört rationaliseringar så att bestående besparingar på upp emot 100 miljoner kronor kunnat realiseras. 70 av dem har vi redan ”överlämnat” till Försvarsmakten, säger Anders Lorentzon.

Förutom flygverkstadspriserna sänker även flera av FMV FSV:s övriga enheter priserna, som till exempel Markverkstäderna, Lager- och transportenheten och Reservmaterielenheten. Men det finns också enheter där priset har gått upp. Ett exempel är Marinverkstadsenheten.

– Höjningarna inom marinverkstäderna beror på att de är färre anställda men har samma produktion.  Därför ökar timpriset på grund av de fasta kostnader verkstaden har, säger Anders Lorentzon.

Rätt priser

Det är viktigt att de priser FMV tar ut är de rätta. En av huvudtankarna bakom hela omgörningen av försvarslogistiken är ju att kostnaderna ska bli tydliga för alla. Alla kostnader som FSV ska bära ska vara med i kostnadskalkylerna. Därför har FSV gått igenom alla kostnader som ska belasta just FSV:s verksamhet och lagt in dem i priskalkylerna.

– Det visade sig att det var fler tjänster som var överprissatta än underprissatta. Det är nu korrigerat, säger Thomas Svensson, strategisk produktionsledning FMV.

– Nu bär FSV sina egna kostnader till fullo och alla kostnader är med. Ett exempel är drift och förvaltning av IT-system till en kostnad på cirka 10 miljoner kronor, som tidigare var centrala kostnader i Försvarsmakten, säger Anders Lorentzon.

Pengar till Försvarsmakten genom sänkta priser

De prissänkningar FMV gör innebär att Försvarsmakten får mer pengar till sin kärnverksamhet.

– Förra året lämnade vi tillbaka 70 miljoner kronor till Försvarsmakten. Det kommer vi inte att göra i år utan årets besparingar på 75 miljoner kronor är redan inarbetade i de lägre timpriserna. Det innebär också att vi sticker ut hakan, för om vi misslyckas med de besparingsåtgärder vi planerat i år så går FSV med minusresultat, säger Tomas Salzmann, chef FSV.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-02-25 13:05. Uppdaterad: 2014-02-25 13:46. Ansvarig: Visa e-postadress.