Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / FMV förenklar för anbudsgivare

FMV förenklar för anbudsgivare

Hoppa till nyhetslistan

Kurs i utvärdering av anbudSektionschefen Elisabeth Behm, inköparen Johanna Svensson och systemingenjören Erica Amundsson vid FMV diskuterar hur olika faktorer ska värderas i samband med en kurs i en ny utvärderingsmodell.

En modell som gör det tydligare och mer förutsägbart hur anbud kommer att utvärderas. Det var målet för ett internt utvecklingsarbete på FMV som drevs av Leif Allard och Åke Sjökvist. Nu utbildar de regelbundet i den nya modellen.

FMV upphandlade varor och tjänster för cirka 23 miljarder under 2013. Det gör FMV till Sveriges tredje största upphandlare. Precis som alla andra offentliga organisationer måste FMV arbeta utifrån regelverket LOU, lagen om offentlig upphandling.

Syftet med regelverket är att upphandlande myndigheter ska använda offentliga medel på bästa sätt, genom att dra nytta av konkurrensen på den aktuella marknaden.

Inom FMV finns ett pågående arbete för att, inom regelverket, göra det så enkelt som möjligt för anbudsgivarna att svara på de frågor som FMV ställer i sina förfrågningsunderlag i samband med upphandlingar.

- Vi vill att det ska vara så tydligt det bara kan vara vad det är vi är ute efter och hur vi kommer att utvärdera detta när vi går igenom anbuden, säger Anna Clara Törnvall Wittgren, chef för Marknad och Inköp vid FMV.

Hur utformar man då ett underlag till en upphandling så att utvärderingen av anbuden blir så förutsägbar och rättvis som möjligt?

Åke Sjöqvist och Leif AllardEn arbetsgrupp inom FMV under ledning av verksamhetsutvecklaren Leif Allard tittade på olika utredningar i ämnet, bland annat rapporter från Kammarkollegiet. Ledorden var likabehandling, transparens och proportionalitet. I ett senare skede anslöt affärsrådgivaren Åke Sjökvist till gruppen och man började skissa på en utbildning för inköpare och projektledare vid FMV.

- Vi ville få fram en enkel och tydlig modell som ger vägledning i hur vi ska utforma upphandlingar och som är lätt att förstå för anbudsgivarna, säger Leif Allard.

Mervärdesmetoden

Resultatet blev mervärdesmetoden, en absolut modell som gör att varje anbud står för sig själv till skillnad från en relativ modell där anbuden förhåller sig till varandra.

- Genom att prissätta de så kallade bör-kraven, det vill säga utvärderingskriterierna, tydliggör vi vilka egenskaper hos produkten eller tjänsten som vi premierar utöver de obligatoriska skall-kraven.

- Dessutom kan anbudsgivaren förutse hur anbudet kommer att värderas i monetära termer. Det blir enklare och mer förutsägbart helt enkelt, vilket är precis vad vi vill uppnå, säger Åke Sjökvist.

Till skillnad från att arbeta med enbart skall-krav ger modellen med de prissatta bör-kraven det mest fördelaktiga priset i ett livscykelperspektiv men kanske inte det lägsta priset på fakturan för den enskilda produkten eller tjänsten.

- Inköpskostnaden är många gånger den mindre delen i de system som FMV upphandlar. Kostnader för service, underhåll och modifieringar under många år blir oftast högre och där finns mycket att spara om man gör rätt avväganden från början, säger Anna Clara Törnvall Wittgren.

Viktigt med tre perspektiv

Att arbeta med bör-krav ställer större krav på kännedom om budget och leverantörsmarknad. Har medarbetarna vid FMV den kunskapen?

- En enskild medarbetare har inte hela bilden, den växer fram ur ett samarbete mellan de tre kärnkompetenserna för upphandling på FMV, projektledaren, teknikern och inköparen. Modellen förutsätter helt enkelt samverkan för att få ihop de tre perspektiven som tillsammans ger helhetsbilden, säger Leif Allard.

Leif Allard och Åke Sjökvist leder nu regelbundet utbildningen i den nya utvärderingsmodellen. Den innehåller en generell del och en mer FMV-specifik del med både teori och övningsmoment.

- Det är ett enkelt verktyg så det går relativt snabbt att lära sig. Viktigt är också dialogen mellan kursledarna och deltagarna med deras olika erfarenheter vilket leder till en väldigt jordnära kurs, säger Åke Sjökvist.

Leif Allard pekar på att det också finns stöd och hjälp att hämta för modellen i FMV:s interna verktyg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-03-12 15:00. Uppdaterad: 2014-03-12 15:02. Ansvarig: Visa e-postadress.