Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / FMV beställer broläggare

FMV beställer broläggare

Hoppa till nyhetslistan

FMV skrev idag kontrakt med det tyska företaget Krauss-Maffei Wegmann om tre brobandvagnar. Tre svenska Leopard 2-stridsvagnar kommer att byggas om för att få funktionen att snabbt kunna lägga broar över avbrott upp till 24 meter. Ordervärdet är cirka 300 miljoner kronor.

Försvarsmakten saknar idag förmåga att ta sig över diken eller avbrott bredare än tre meter. FMV har på kort tid förhandlat fram en beställning med Krauss-Maffei Wegmann (KMW) som har en befintlig produkt på marknaden och som uppfyller Försvarsmaktens krav. KMW är även systemleverantör av Leopardvagnarna stridsvagn 122 och bärgningsbandvagn 120.

BroläggareMed en besättning på två personer kan brobandvagnen lägga och ta upp broar på kortare tid än tio minuter. Varje brobandvagn kommer att levereras med en 26-meters bro och två 14-metersbroar.

De har en broklass på MLC 80 (ca 70 ton), vilket innebär att de klarar Sveriges tyngsta stridsvagn, den minskyddade stridsvagn 122.

Brobandvagnarna kommer att byggas på befintliga chassin från stridsvagn 121 som modifieras och utrustas med bland annat:

  • hydraulsystem med främre och bakre läggarm för läggning och upptagning av bro
  • en 26-meters bro alternativt två 14-meters broar
  • minskydd för besättningen
  • modifierade chassien till stridsvagn 122B-status

Förutom brobandvagnarna anskaffas även brospecifik underhållsutrustning, teknisk dokumentation och en simulator för befattningsutbildning.

Ordervärdet uppgår till cirka 300 miljoner kronor. I beställningen ingår en option på ytterligare sex brobandvagnar.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-06-26 13:53. Uppdaterad: 2014-06-26 15:22. Ansvarig: Visa e-postadress.