Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / Dokumentation av extrema förmå…

Dokumentation av extrema förmågor

Hoppa till nyhetslistan

Genom att använda en liten spegel med låg massa och en styrenhet som klarar att vrida spegeln exakt i rätt fart vid rätt tillfälle, kan FMV nu filma projektiler i flykten på nära håll med höghastighetskameror.

Att klara av att dokumentera extrema förmågor kräver extrema metoder. På FMV:s provplats i Karlsborg är man ledande i kamerabaserad mätning i extrema miljöer. Med bland annat höghastighetskameror och röntgen fångar de hur granater penetrerar material – skeenden som är över på några miljondelar av en sekund.

Torben Gustavsson, FMV– Höghastighetskamerorna kan ta upp till cirka 700 000 bilder per sekund och med hjälp av röntgenblixtutrustning kan vi se vad som händer med material genom eld, rök och damm när till exempel en granat träffar ett mål, säger Torben Gustavsson, som arbetar med mätteknisk fotografering vid provplatsen i Karlsborg

Höga hastigheter

Ett exempel är en kund som ville ta reda på om deras granat rör sig på rätt sätt i luften. Eftersom granaten har en hastighet på omkring 1000 meter per sekund går den inte att följa med en kamera.

– Att följa en robot eller en granat på långt avstånd går bra med en styrd kamerarigg, men eftersom vi måste filma på nära avstånd är det inte fysiskt möjligt att flytta en kamerarigg så snabbt som granaten rör sig, säger Torben Gustavsson.

Det fanns lösningar på problemet på marknaden, men på FMV i Karlsborg valde man att konstruera ett bättre system själva.

Egen lösning

– På det sättet får vi både bättre prestanda och en lösning som är skräddarsydd för vårt och vår kunds behov, säger Torben Gustavsson.

Genom att använda en liten spegel som har tillräckligt låg massa för att kunna följa granatens flykt och en styrenhet som klarar att vrida spegel exakt i rätt fart vid rätt tillfälle, kan FMV nu filma projektiler i flykten på nära håll med höghastighetskamerorna.

– Det ger både ett omfattande bildunderlag för analys och flera spektakulära bilder. Folk häpnar när de ser resultatet. Även om man arbetat med till exempel granater i många år är det få som har sett hur en granat ser ut när den avfyras på det här sättet. Man lär sig väldigt mycket av den här typen av filmer, säger Torben Gustavsson.

Läs mer om FMV:s provplats i Karlsborg


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-08-13 16:05. Uppdaterad: 2014-08-13 16:15. Ansvarig: Visa e-postadress.