Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2014 / "Archersystemet ett lyft för o…

"Archersystemet ett lyft för oss"

Hoppa till nyhetslistan

Archer är enkelt att använda och soldaterna lär sig snabbt. Trots att mycket utbildning återstår är deltidssoldaterna med stöd av färdigutbildad personal redo att skjuta med pjäsen. Det säger Thomas Bjerregaard, chef för 92. artilleribataljonen i Boden.

Det är krigsförbandsövning för 92.artilleribataljonen vid A9 i Boden och ett 90-tal deltidssoldater har lämnat sina ordinarie arbeten för att under en vecka utbildas på Archer, världens modernaste artillerisystem.

Systemet bygger på Haubits 77, men istället för att dras på vagn är lavetten monterad på en modifierad dumper från Volvo.

– Archer möjliggör för oss att uppträda på ett helt annat sätt än tidigare. Ökad eldkraft och skydd ger oss möjlighet att bestämma själva hur vi vill uppträda utan att vara lika påverkade av skjutavstånd och hotbilder. Vi kan till exempel gruppera, skjuta och sedan hinna omgruppera innan granaterna har träffat sina mål, säger Thomas Bjerregaard, chef för 92. artilleribataljonen.

Finslipning återstår

– Systemet har varit ett lyft för oss. Archer är enkelt att använda och soldaterna lär sig snabbt. Trots att mycket utbildning återstår är deltidssoldaterna med stöd av färdigutbildad personal redo att skjuta med pjäsen, säger Thomas Bjerregaard.

Archerpjäserna som soldaterna övar med tillhör FMV och är fortfarande under utveckling. Därför följer personal från FMV övningen på plats för att kunna samla upp de erfarenheter som görs hos användarna. Den kunskapen ska sedan omsättas i de sista finjusteringarna av systemet innan det går in i produktions- och leveransfasen.

– Det är första gången som deltidssoldaterna möter systemet på allvar och faktiskt använder det. Genom att se hur de använder dem ser vi vad som behöver justeras. Det kan till exempel handla om hur kranen som soldaterna lyfter över granaterna från ammunitionscontainern till magasinet i pjäsen fungerar. Eller hur slitytor på lastluckor fungerar i praktiken, säger Marcus Hansson, biträdande projektledare för Archer på FMV.

Tre operatörsplatser

Det är trångt i hytten. Tjockt pansar skyddar besättning och utrustning från fientlig eld. En CBRN-enhet renar luften som besättningen andas. En särskild reningsutrustning ser till att halterna av kolmonoxid hålls inom tillåtna gränsvärden inne i hytten. Gasen bildas i riklig mängd av den egna eldgivningen.

Bakom föraren finns tre operatörsplatser i en halvcirkel. Utrymmet mellan platserna och föraren täcks nästan helt av olika skärmar och paneler. I mitten sitter vagnchefen Nora Söderby. Till vänster om henne sitter operatören och på observatörsplatsen till höger används i dag av övningsledare. Alla tre har fällt ut tangentbord i knät.

Utbildning pågår

Vagnchefen Nora Söderby är specialistofficer vid A9 och utbildar soldater på bland annat Archer. Hon tar emot eldsignaleringen och operatören Maths Espemo till vänster om henne knappar in målet i systemet.

I vanliga fall arbetar Maths Espemo som portmontör utanför Östersund. Detta är hans fjärde dag i Boden för den här gången och hans andra övningsdygn i Archerhytten.

– Det här är en väldigt utmanande och spännande uppgift. Det är hedrande att få vara en av de få som får utbildning på det här systemet. Känslan är som att sitta i vilket militärt fordon som helst: Det är trångt. Roligast är när det smäller, det skakar till, men här inne är man i stort sett oberörd av smällen.

 

Läs mer om Archer

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2014-06-19 11:38. Uppdaterad: 2014-06-19 11:46. Ansvarig: Visa e-postadress.