Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2013 / FMV:s första ”återbetalning” t…

FMV:s första ”återbetalning” till Försvarsmakten

Hoppa till nyhetslistan

Svenska pengar

Tanken med hela den omgörning av försvarslogistiken som nu pågår är att pengarna som sparas ska gå till insatsverksamhet. Nu har FMV gjort den första inbetalningen till Försvarsmakten.

Försvarslogistiken och FMV görs om

FMV och delar av Försvarsmaktens logistik har slagits ihop. FMV hade för ett år sedan 1 500 medarbetare och är i dag över 3 000. Vid nyår kommer ytterligare cirka 200 personer från Försvarsmakten som jobbar med teknikfrågor att få FMV som arbetsgivare.

Sammanslagningen omgärdas av hårt arbete från ett stort antal myndighetsgemensamma arbetsgrupper och FMV är mitt i en omorganisation för att kunna ta emot alla nya och för att bättre kunna klara av de nya bredare uppdragen.

En av de centrala personerna har från början varit Tomas Salzmann, som 1 januari 2013 började på FMV som chef över 1 400 medarbetare inom Förråd, Service och Verkstäder.

Tomas Salzmann

– Det var väldigt spännande då runt nyåret när vi skulle dra igång den helt nya organisationen. Många hade jobbat hårt för att allt skulle funka, men visst var vi ganska nervösa för att olyckskorparna skulle få rätt. Men det fick de inte, för alla vi som jobbar inom FSV här på FMV hade bestämt oss för att det skulle funka. Och då menar jag alla, säger Tomas Salzmann.

Omgörningen av försvarslogistiken och den nya rollfördelningen ska spara pengar.
Mycket pengar. Till 2015 ska FMV spara 760 miljoner kronor som ska betala satsningar inom försvarets insatsverksamhet.

– Det kommer att bli tufft och det är ju inte bara inom Förråd, Service och Verkstäder som det ska sparas. Men för några dagar sen kunde jag gå till FMV:s generaldirektör Lena Erixon och överlämna de första 70 miljoner kronorna. Nej, det var ingen resväska med sedlar utan mer en papperslapp, en bokföringsorder. Men det är riktiga pengar som nu Försvarsmakten kan använda, avslutar Tomas Salzmann.

Mycket kvar

– Jag åker runt väldigt mycket för verksamheten vid FSV finns över hela landet. Det är inte alla av förändringarna som får applåder. Det finns exempel på när besparingarna har betytt att några inte längre har ett arbete att gå till. Det är tungt att behöva ge sådana besked till människor som gjort ett bra jobb i många år och naturligtvis ännu tyngre för dem att ta emot det, säger Tomas Salzmann.

– Samtidigt tycker jag att det finns en förståelse för att vår verksamhet går ut på att stödja det svenska försvaret. Då måste vi göra vårt för att det stödet ska vara så effektivt och kosta så lite som möjligt. Därför var det oerhört roligt att mitt i alla förändringar faktiskt få ett kvitto på att vi gör rätt. 70 miljoner kronor är jämfört med försvarsbudgeten en liten summa men det betyder fler flygtimmar eller fler soldater eller fler sjötimmar, avslutar Tomas Salzmann.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-09-30 08:25. Uppdaterad: 2013-09-30 10:22. Ansvarig: Visa e-postadress.