Att se mönster och att räkna ut långa talkombinationer är min styrka. Det säger Dan Olofsson. Han är expert på IT-säkerhet vid FMV. Nu är han i final i schack-VM. Han spelar över nätet och möter 16 andra finalister från hela världen.
Efter att ha spelat i nivån direkt under finalklassen i VM i många år har Dan Olofsson nu kvalificerat sig till final. Nyligen fick han veta vilka han kommer att möta och han har börjat förbereda sig inför tävlingen.
– Jag kollar upp medtävlarna, vilka de är och hur de spelar. Det kan jag göra genom att gå igenom databaser, där tidigare spelade partier finns att prenumerera på, säger han.
Han kollar vilka typer av öppningar medtävlaren spelar, så att han kan förbereda sig mot de öppningarna och varianter av dem. Han kollar också medtävlarens spelstil, om han försöker gå till angrepp, använder slutna eller öppna ställningar och så vidare.
Datorn hjälper till med besluten
– Vinster handlar mycket om att förbereda sig rätt i början. Det är svårt att vinna idag och det beror mycket på datorerna. Schackspelet har blivit bättre i och med dem, säger han.
Datorn fungerar som ett verktyg och ett hjälpmedel, som det gäller att nyttja på bästa sätt.
– Man behöver en processorstark dator med stort RAM-minne och helst en som är bättre än medspelarnas. Datorn används som beslutsstöd, men schacket är fortfarande kvar, säger Dan.
Det som gjorde att han fastnade för schackspel som barn var framför allt att han tyckte att det var kul, men också att han är duktig på kombinatorik, det vill säga att kunna se mönster och kopplat till detta förmågan att vara bra på multiplikation och att kunna räkna ut långa talkombinationer. En egenskap som är bra när man spelar schack, men som han också har nytta av i sitt arbete som IT-säkerhetsexpert vid FMV.
Mönster och talkombinationer
– På äldre dagar har jag kommit på att kombinatoriken är min styrka som människa, att jag ser mönster i saker och ting. När det gäller IT-säkerhet kan jag till exempel se saker som inte andra ser, säger han.
Kombinatoriken har alltid funnits med i hans arbetsliv. Han började som programmerare, för att sedan bli systemerare, verksamhetsutvecklare av IT-stöd och slutligen komma in på IT-säkerhet.
– Jag har bland annat arbetat med IT-säkerhet inom bankverksamhet och där är det ju väldigt viktigt att säkerheten är god eftersom det är mycket pengar som hanteras i systemen.
Gillar utmaningar
När han började på FMV 2001 fick han som första arbetsuppgift driva informationssäkerhetsfrågor i jätteprojektet LedsystT som grundades på en IT-mässig samverkan med mark, flyg, luft och sjö.
– Jag är inte rädd för att ta på mig utmaningar och det här var en sådan. Säkerhetsfrågorna var svåra. Man vill gärna ha all information tillgänglig i ett nätverk, men det går ju först när man löst alla säkerhetsproblem det innebär. Projektet mynnade ut i mycket dokumentation och kunskap. Ur detta har bland annat Försvarsmaktens ledningssystem Sweccis kommit, säger han.
Idag jobbar Dan heltid med IT-säkerhetsfrågor på FMV och förbereder sig för en lång final.
– Alla 16 matcher startar samtidigt och det kan ta upp till två år innan finalen är helt avgjord.
Den som vill följa Dan Olofsson i VM från juni och framåt kan se partierna som spelats på: www.iccf.com