Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2013 / Excalibur och Archer visar pre…

Excalibur och Archer visar precision

Hoppa till nyhetslistan

Archer skjuter granaten Excalibur 31 km från målet i samband med tester i Älvdalen.

Både granaten Excalibur och artillerisystemet Archer närmar sig leverans till Försvarsmakten. Ett test som FMV nyligen genomförde visade vilken bra kombination de utgör.

Granaten Excalibur mot måletFMV genomförde i mitten av maj ett verifieringstest av precisionsgranaten Excalibur på Älvdalens skjutfält. Totalt sköts tio granater med varierande laddningar och elevationer från artilleripjäsen Archer. Skjutavståndet var cirka 31 km och samtliga granater navigerade och träffade inom några få meter från målpunkten.

- Skjutningen fungerade helt enligt planen och nu kan vi bocka av en av de sista stora milstolparna i det Excaliburprojekt som startade som ett svensk-amerikanskt samarbete 2002, säger FMV:s projektledare Michael Helander.

Granten Excalibur vid målet

En stark kombination

Testet genomfördes med en Archer förseriepjäs eftersom systemet ännu inte är levererat till Försvarsmakten. Den svenska kvalificeringen av Excalibur i Archersystemet är nu också avklarad och Försvarsmakten kommer att ha en produkt med mycket hög precision och med en räckvidd upp till 50 km.

- Kombinationen Archer och Excalibur är ett artillerisystem som saknar motstycke i värden, säger Michael Helander. Det kan precisionsbekämpa mål på en yta av nästan 8000 km2 inom cirka tre minuter, vilket är granatens flygtid på maximalt skjutavstånd.

Michael Helander börjar se slutet på utvecklingsuppdraget Excalibur, men ännu återstår analysarbete, rapportskrivning och att fastställa ett svenskt säkerhetsutlåtande för granaten. Tillverkningen beräknas börja under 2014 och Försvarsmakten kommer att få leverans av version 2 av Excalibur under 2015. Version 1 finns i Försvarsmaktens förråd sedan oktober 2012.

Granaten ExcaliburFakta Excalibur:

Målkoordinaterna programmeras in i granaten. Sedan skjuter man upp den med en standard 155 mm haubits. Skottet går högt, som högst upp mot cirka 15 000 meter.

På högsta punkten får granaten kontakt med satelliter, styr-vingarna fälls ut, granaten börjar glidflyga och navigerar sedan fram till målet. Den sista biten går granaten nästan lodrätt ner mot målet för att erhålla optimal verkan och kunna användas i urban miljö.

Kombinationen av hög utgångshastighet, hög bantopp och en glidflygningsfas med hjälp av styrvingar ger Excalibur en räckvidd som är nästan dubbelt så stor som en vanlig granat samt en närmast osannolik precision, väl inom 10 meter oavsett skjutavstånd.

För att med konventionell artilleriammunition bekämpa ett mål krävs i storleksordningen ca 30-50 gånger så stor mängd granater som vid nyttjande av Excalibur. Det innebär också att skador på oskyldiga minimeras.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2013-05-21 16:16. Uppdaterad: 2013-05-22 10:41. Ansvarig: Visa e-postadress.