Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Träning för verkligheten

Träning för verkligheten

Hoppa till nyhetslistan

Stabsövningen CJSE blev ett genombrott för träning med det skarpa ledningssystemet Sweccis.

Genom att sammanföra skarpa ledningssystem med simulerade övningar har FMV skapat en realistisk miljö för träning av blivande militära chefer.

Om man ska bli en bra officerare som kan leda militära insatser under kris-operationer måste man öva. Och övningen ska vara så realistisk som möjligt. Nyligen genomförde Försvarsmakten och Försvarshögskolan övningen CJSE 12 (Combined Joint Staff Exercise) med tusen deltagare från tjugo nationer. Övningen var spridd på tre orter i Sverige och även civila enheter och utländska militärskolor deltog.

Karl-Gustav Pettersson, projektledare vid FMVDen här övningen genomförs varje år, men nytt för i år var att Försvarsmaktens nya ledningssystem - Sweccis (Swedish Command and Control Information System), var en integrerad del av övningen. Sweccis är ett lednings- och informationssystem som FMV levererat och nu succesivt införs på svenska förband.

- Det har varit en utmaning att på kort tid sätta upp över 1000 klienter, fem serverparker och att anpassa mjukvarulösningen för just den här övningen, berättar Karl-Gustav Pettersson, FMV:s projektledare för Stabstödsystem.

I en insats gäller det att fatta rätt beslut vid rätt tidpunkt. Under övningen tränas de blivande cheferna i att arbeta i en stabsmiljö som är precis som vid en verklig insats. Genom datorstöd och olika inspel simuleras händelser som deltagarna ska hantera.

Claes Evebring, som är ansvarig för informationssystem och ledningsträning inom Försvarsmakten, berättar att man under flera år infört en rad datoriserade system för ledning.

- Under årets CJSE-övning har vi kommit dit att vi kan öva i precis de system som vi kommer att använda under skarpa insatser. Det som återstår är att utveckla metoderna för hur man leder med hjälp av datoriserade system.

Stefan Ekdahl, som samordnar insatsledningssystemen inom Försvarsmakten, var nyligen i Afghanistan och han konstaterar att övningarna under CJSE är väldigt nära verkligheten.

Datorer som visar geografiska lägesbilder- Att öva på det här sättet där vi tränar på just de svårigheter som möter oss där ute är den väg vi ska gå. Just i den här övningen får många också en första kontakt med Sweccis -systemet och det är bra för den breda lanseringen av systemet.

Och för FMV:s projektledare Gustav Pettersson har övningen inneburit ett kvitto på att Sweccis -systemet fungerar i stor skala.

- Erfarenheten härifrån är att Sweccis -systemet fungerar med många samtidiga användare, 24-timmar om dygnet under hög belastning och utan behov av stora supportinsatser.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-05-11 14:11. Uppdaterad: 2012-05-11 15:16. Ansvarig: Visa e-postadress.