Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Svettiga tester

Svettiga tester

Hoppa till nyhetslistan

Svenska Leopardstridsvagnar, fotograf Anders MöllerSvenska Leopardstridsvagnar, fotograf Anders Möller.

Samtidigt som spanjorerna flämtade i den värsta sommarhettan på flera år rullade två svenska stridsvagnar och en bärgningsbandvagn ut i det ökenliknande spanska landskapet. FMV har testat hur tekniken klarar värmen och hur besättningen kan få en rimlig arbetsmiljö.

Jan Kaiheden, systemingenjör Leopard 2-systemet. Fotograf Anders Möller – Det var runt 40 grader på eftermiddagarna när vi gjorde våra testrundor, säger Jan Kaiheden, systemingenjör Leopard 2-systemet på FMV.

 Två svenska Leopardstridsvagnar, en bärgningsbandvagn och fyra containrar systemmateriel skeppades under sommaren med båt från Göteborg till Bilbao och kördes på trailer till ett av spanska arméns övningsfält vid Zaragoza.

 Vagnarna har nyligen utrustats med luftkonditionering och ny isolering. Målet med proven har varit att se hur tekniken i vagnen klarar påfrestningarna från hög temperatur och damm samt att pröva olika metoder för att få till en rimlig arbetstemperatur för besättningarna.

 Stridsvagn 122B, fotograf Anders MöllerFörhoppningen har varit att komma till en varm och dammig plats, vilket verkligen besannades. Det har varit ovanligt hett och torrt i Spanien den senaste tiden, den varmaste perioden på 15 år enligt personalen vid övningsfältet. Det var under den senare delen av eftermiddagarna som temperaturen nådde 40-strecket.

 -  Vi försökte köra när det var som varmast, säger Jan Kaiheden. Och eftersom de spanska militärerna hade semester under perioden hade vi tillgång till ett i stort sett öde övningsfält.

 Kaiheden förklarar att han själv och många i gruppen var pressade av värmen de första dagarna, men att det därefter gick bättre och bättre. Det gällde att dricka mycket vatten och att inte exponera sig för direkt solljus. Vagnarnas ”parasoller” för skydd till besättningen mot solljus gav också ett visst skydd mot värmen.

Provkörningen avslutades vecka 35 och därefter transporterades både personal, utrustning och stridsvagnar tillbaka till Sverige.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-09-04 13:20. Uppdaterad: 2012-09-04 13:53. Ansvarig: Visa e-postadress.