Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Nytt kroppsskydd till svenska …

Nytt kroppsskydd till svenska soldater

Hoppa till nyhetslistan

Informationsfilm om det nya kroppsskyddet som FMV upphandlat och utvecklat för svenska soldater.

FMV har upphandlat och utvecklat ett helt nytt personskydd för svenska soldater. Ett kroppsskydd som kan anpassas till individen och med möjlighet till olika skyddsnivåer beroende på uppdrag. Förbandet som roterar ner till Afghanistan i höst kommer att utrustas med det nya skyddet.

Det nya kroppsskyddet för det svenska försvaret består i grunden av två olika skydd, ett som går att använda dolt under uniformsjackan och ett för yttre användning med möjlighet att fästa annan utrustning, exempelvis fickor från kommande stridsvästsystem.

Helena Lundberg och Klas Åberg med det nya kroppsskyddet- Jag skulle vilja säga att vi nu har ett av de bästa kroppsskydden, just för att det är komplett och mycket flexibelt, säger Klas Åberg, projektledare på FMV.

Det går att skydda en soldat för alla tänkbara hot, men då blir han i princip orörlig. När det gäller personliga skyddssystem handlar det alltid om en avvägning mellan skyddsnivå och rörlighet. Kroppsskydd 12 (KRSK 12), som det nya skyddet heter, skyddar mot splitter och projektiler. Genom att använda olika förstärkningsskydd kan man anpassa skyddet efter hotbild, uppgift, miljö och befattning.

- Jämfört med tidigare ger det nya KRSK 12 ett ökat skydd på några områden. Vi har också lyckats få en mycket bra ergonomi som medger stor anpassning till individen, säger Helena Lundberg, produktledare FMV.

Skyddsvästen går att bygga på med halsskydd, överarmsskydd och underlivsskydd. Den går också att anpassa till uppdrag som kan innebära insats mot folkmassa och ger då ett utökat skydd för ben, armar och fötter. Det innebär en lättare konfiguration som ger skydd mot slag och stick.

Upphandling och utvecklingen

Hur tar man då fram ett helt nytt kroppsskydd som dessutom ska passa ihop med befintlig och kommande utrustning? Något befintligt kroppsskydd som klarade detta fanns inte på marknaden varför FMV upphandlade en leverantör utifrån kriterierna teknisk kompetens och kommersiella villkor.

- Leverantören skulle vara villig att utveckla en produkt tillsammans med oss. Referensprover som visade på kompetensen skulle finnas och kompetens inom hård och mjuk ballistik. Efter en konkurrensupphandling hittade vi en leverantör som motsvarade kraven, säger Helena Lundberg.

En projektgrupp med representanter från FMV, leverantören Mehler Vario System och Markstridsskolan, bildades och på tre månader tog gruppen fram det nya kroppsskyddet.

- Vi gjorde arbetet i några steg med tester på Markstridsskolan där vi utvärderade ergonomin och hur man mår efter att ha använt skyddet. Men också hur det fungerar i fordon, tillsammans med annan utrustning och vid olika typer av uppdrag i olika temperaturer, säger Klas Åberg.

På Försvarsmaktens centrallager i Arboga finns det nya kroppsskyddet på hyllorna sedan sista mars. Förbandet FS 24 som i höst åker ner till Afghanistan kommer att utrustas med det nya skyddet och de kommer också att hinna utbildas och träna med skyddet. Det är viktigt för att verkligen få ut maximal prestanda av kroppsskyddet, påpekar Klas Åberg.

Fakta:

Kroppsskydd 12 (KRSK 12) är en del av PBSUS, personligt ballistiskt skyddsutrustningssystem. Där finns också ett existerade ögonskyddssystem och den sista delen för ett fullständigt skydd är ett huvudskydd kombinerat med hörselskydd och kommunikation, vilket är under utveckling. Kroppsskyddet innehåller bland annat:

  • två skyddsvästhöljen, en för dolt bärande och en för yttre bärande
  • en uppsättning mjuka ballistiska paneler för splitterskydd
  • förstärkningsskydd (plattor); fram, bak och sidor, där kan man variera skyddet i två nivåer
  • överarmsskydd
  • halsskydd
  • underlivsskydd
  • arm-, ben och fotskydd för skydd mot slag och stick.

Under upphandling är också en helt ny strids-väst och ett ryggsäckssystem som ska fungera i kombination med KRSK 12.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-06-13 16:05. Uppdaterad: 2012-06-13 16:24. Ansvarig: Visa e-postadress.