Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Nytt UAV-system för spaning

Nytt UAV-system för spaning

Hoppa till nyhetslistan

UAV-farkosten Svalan startarUAV-farkosten Svalan är en liten eldriven UAV med en räckvidd på cirka 5 km.

FMV har efter en upphandling slutit avtal med företaget AeroVironment Inc. Kontraktet omfattar tolv mini UAV-system med obemannade farkoster.

Det nya obemannade flygsystemet går under benämningen UAV05 Korpen/Svalan. Det består av två olika typer av små eldrivna luftfarkoster som styrs från en gemensam markstation. Luftfarkosterna skickar ner video i nära realtid till operatören på marken som förmedlar spaningsinformationen till uppdragsgivaren.

Stefan Tenor, som är projektledare vid FMV, berättar att projektet jobbat med specificering, och framtagning av upphandlingsunderlag för den konkurrensupphandling som FMV genomförde i början av året.

- Efter det så utvärderade vi de offerter som kom in och förhandlade med företaget som hade lämnat in det anbud som i vår utvärdering visade sig bäst motsvara kraven.

Det blev det amerikanska företaget AeroVironment Inc som får leverera de nya mini UAV-systemen. De ska ersätta nuvarande UAV02 Falken, som just nu används av Försvarsmaktens förband i Afghanistan.

Upphandlingen omfattar även reservdelar, utbildning, dokumentation samt stöd för certifiering och kontinuerlig luftvärdighet.

Leverans och överlämning till Försvarsmakten planeras ske innan årskiftet.

  UAV-farkost Svalan  UAV-farkost Korpen
  UAV05A Svalan UAV05B Korpen
Vikt: ca 0,5 kg ca 6 kg
Uthållighet: ca 45 min

ca 2 timmar

Räckvidd: ca 5 km ca 15 km
Sensorer:  EO- eller IR-videokamera  EO- eller IR-videokamera

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-04-27 13:39. Uppdaterad: 2012-04-27 14:18. Ansvarig: Visa e-postadress.