Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Högt tempo i helikopterprojekt…

Högt tempo i helikopterprojektet

Hoppa till nyhetslistan

FMV tar emot två nya helikoptrar varje månad fram till jul 2012.

Två amerikanska Black Hawk-helikoptrar kommer nu till FMV varje månad under hösten. Tidplanen är snäv och det är mycket som ska komma på plats innan de första tre, med tränade besättningar och tekniker, ska till Afghanistan för sjukvårdstransporter under andra kvartalet 2013.

FMV anskaffar på uppdrag av Försvarsmakten 15 stycken medeltunga helikoptrar av typen UH-60M Black Hawk.  I början av 2011 beslutade FMV att inleda slutförhandlingar med amerikanska myndigheter om inköp av helikoptrarna. I slutet av året kom sedan de första två exemplaren som bland annat använts för utbildning.

- Vi ligger precis på tidplanen, säger FMV:s projektledare Magnus Larsson. Men det skiljer en hel del mellan Sverige och USA när det gäller reglerna för militär luftfart och det är bland annat sådant som vi måste klara ut innan Försvarsmakten kan börja använda helikoptrarna.

Kort tid till skarpt uppdrag

Den senaste leveransen häromveckan innehöll två helikoptrar som kan komma i fråga för uppdraget i Afghanistan med start från andra kvartalet 2013. Även om det är ett mycket beprövat helikoptersystem som Sverige nu har skaffat är det mängder av punkter som ska klaras av innan maskinerna kan lyfta för sitt första skarpa uppdrag.

Hans Brage är delprojektledare för underhåll och drift inom projektet. Han ska bland annat se till att cirka 5500 reservdelar och andra artiklar registreras i de svenska systemen.

- Vi utnyttjar det amerikanska systemet så långt det går för att vinna tid och pengar. Men vi måste anpassa alla stödsystem och underhållsplaner när vi integrerar flygsystemet i Försvarsmakten. 

Från anskaffning till leverans på hundra veckor

Projektet inför ett helt nytt flygande system på hundra veckor, från anskaffning till leverans. Det i sig är en stor utmaning, och här finns också skillnader i arbetssätt mellan Sverige och USA som komplicerar. Sättet att sköta underhåll och drift är olika mellan länderna, där de svenska teknikerna är högt utbildade och jobbar under stort eget ansvar. Det gör att instruktionsböcker behöver anpassas för det svenska sättet att jobba.

Parallellt med att FMV genomför alla anpassningar ska piloter och tekniker utbildas, vilket har visat sig bli en flaskhals för projektet. De amerikanska utbildningarna är planerade tre år i förväg och där ska svenskarna på kort varsel pressas in. Men projektledaren Magnus Larsson är optimistisk.

- Vi kommer att leverera det vi har överenskommit vilket gör att Försvarsmakten kommer att kunna skicka tre helikoptrar på uppdrag andra kvartalet nästa år. 

Läs mer om projekt Helikopter 16 (Länk till Hkp 16 projektet)

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-09-17 14:02. Uppdaterad: 2012-09-17 14:25. Ansvarig: Visa e-postadress.