Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Förbättrad kustövervakning

Förbättrad kustövervakning

Hoppa till nyhetslistan

Kustspaningsradarstationerna övervakar den svenska kusten.De nya radarstationerna vakar över alla fartygsrörelser i svenskt territorialvatten.

FMV har levererat 48 nya kustspaningsradarstationer utplacerade längs Sveriges långa kustlinje. Det ger förbättrad övervakning av de fartyg som rör sig i svenska farvatten.

Mattias Alfredsson, projektledare FMVDe 48 radarstationerna är sammankopplade i ett datanät och ersätter helt och hållet flera gamla system som togs i bruk från 1960-talet fram till början av 80-talet. FMV  överlämnade nyligen den nya generationens kustspaningsradar till Försvarsmakten.

- Vi har nu radarstationer som ger en bättre lägesbild över kusten vilket ger ett viktigt bidrag till en heltäckande bild över svenskt territorialvatten, säger Mattias Alfredsson, projektledare för Kustspaningsradar PS-640 vid FMV.

Underlag till sjölägesbild

De nya radarstationerna är i drift dygnet runt 365 dagar om året. De vakar över alla fartygsrörelser i svenskt territorialvatten och skickar informationen till Sjöinformationscentralerna, som samlar in och bearbetar informationen från de nya radarstationerna och sammanställer en sjölägesbild. Med hjälp av de AIS-system som finns ombord på de flesta handelsfartyg kan man dessutom identifiera fartygen.

Förutom Försvarsmakten använder civila myndigheter som Kustbevakningen, tullen och polisen information ur den sammanställda sjölägesbilden för sitt arbete. Informationen från radarstationerna ligger också till grund för ett samarbete där Sverige utbyter sjölägesinformation med andra Östersjöländer.

Sjöradar PS 640Obemannade stationer

- En stor fördel med det här nya systemet är att alla stationer är sammankopplade i ett datanät, vilket gör att flera ledningscentraler samtidigt kan få tillgång till informationen från radarstationerna, säger Mattias Alfredsson.

De äldre radarstationerna sköttes till stora delar manuellt av personal på varje radarstation. De nya radarstationerna fjärrstyrs från Sjöinformationscentralerna.

Driftövervakning och tekniska larm hanteras av en teknisk driftcentral. Där identifieras fel så att rätt underhållsåtgärd kan sättas in.

Fakta:

Kustspaningsradar KSRRS 640 heter det nya systemet som ersätter de radarstationer som nu har avvecklats. De system som avvecklats är PS-239 och PS-15 från 1960 talet samt PS-615 och PS-619 från 1980-talet.

På flera platser har antennmaster från de gamla PS-15 systemen kunnat återanvändas som antennbärare till den nya utrustningen.

Den nya kustspaningsradarn är uppbyggd av civil teknik, vilket resulterat i många radarstationer till en konkurrenskraftig kostnad och med bättre täckning över havsytan.

Radarstationerna är uppbyggda av ett fackverkstorn med vidstående containrar för all kringutrustning. Där finns bland annat styrsystem, extraktor för omvandling av radarns information till datameddelanden, telekommunikationsutrustning, signalskyddsmateriel, radiolänkutrustning samt utrustning för kommunikation över IP-nätet.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-09-21 10:39. Uppdaterad: 2012-09-21 11:26. Ansvarig: Visa e-postadress.