Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2012 / Bättre semesterväder efter 201…

Bättre semesterväder efter 2016?

Hoppa till nyhetslistan

Nytt väderradarsystem får lättare att skilja olika typer av nederbörd.Ny utrustning i väderradarstationerna skingrar inte molnen, men ger bättre underlag för prognoserna.

Vi kan inte lova bättre semesterväder men meteorologerna får i alla fall bättre underlag till sina prognoser genom den modifiering av väderradarnätet som FMV genomför under de närmsta åren. Det säger Ove Sundell, projektledare vid FMV.

Det är inte bara semestrande svenskar som frågar sig hur vädret ska bli. Många verksamheter vill veta för att kunna planera. FMV modifierar nu väderradarnätet som kommer att ge SMHI och Försvarets vädertjänst bättre underlag för sina bedömningar.

SMHI äger fem och Försvarsmakten sju radarstationer och i samverkan driver man Swerad, det svenska väderradarnätet. SMHI sammanställer data från stationerna och distribuerar internt och till Försvarets vädertjänst samt till andra som köper tjänsten, exempelvis tv-kanalernas väderpresentationer.

Informationen från väderradarstationerna täcker i stort sett hela Sverige och med det nya väderradarsystemet kommer det bland annat att bli möjligt att urskilja om det är regn, hagel eller snö som Ove  Sundell, projektledare FMVfaller.

Bättre väderdata

Radarstationerna är en 80-tals konstruktion där det i vissa fall börjar bli svårt få fram reservdelar. En utredning kom härom året fram till att en modernisering behövs för att Sverige ska hänga med andra länder, kvalitets och kapacitetsmässigt, och för att trygga produktionen av väderdata på längre sikt.

- FMV har uppdraget att upphandla modifieringen av väderradarstationerna i sin helhet och vi driver modifieringen som ett gemensamt projekt mellan FMV och SMHI. Efter utvärdering av anbuden tecknade vi nyligen kontrakt med Saab, som integrerar tekniken, installerar och kommer att sköta underhållet, säger FMV:s projektledare Ove Sundell.

Det mesta förutom radartorn, teknikbodar, antenn, parabol och vissa mekaniska delar kommer att bytas. Det innebär att delar av den utrustning som sänder ut pulsen och hela mottagningskedjan ersätts med ny teknik. Saab samarbetar här med ett amerikanskt företag som levererar radartekniken.

Integration, installation och underhåll i ett paket

Underhållskontraktet omfattar sex år från det att den sista radarstationen är i drift inklusive underhåll under installationsperioden. Nu i dagarna har FMV:s projektledare Ove Sundell och projektet haft en genomgång med leverantören.

- Det är viktigt för att se att vi tolkar avtalet på samma sätt nu när leverantören går in i ett utvecklingsskede. Sedan gör vi två avstämningar under hösten och nästa vår testar vi systemet hos leverantören.

Om drygt ett år sker driftsättning och operativ test där leverantören visar att systemen kan köras i kontinuerlig drift. Det första av de tolv modifierade radarsystemen ska vara i drift till årsskiftet 2013-2014. Sedan kommer succesivt ett moderniserat system i kvartalet att tas i drift fram till och med 2016.

Fakta:

VäderradartornSwerad är ett samarbete mellan Försvarsmakten och SMHI för att driva det gemensamma väderradarnätet. Swerad 2020 är ett tidsbegränsat projekt mellan FMV och SMHI för att modernisera väderradarnätet.

De tolv väderradarstationerna som täcker nästan hela Sverige är markbaserade och levererar radarbilder som visar nederbörd till skillnad från satellitsystem som visar molnighet med mera.

Dual polarisation heter den teknik som nu införs. Det innebär att radarstrålarna blir polariserade både horisontellt och vertikalt vilket gör att det går att skilja på olika typer av nederbörd som snö, regn och hagel. Det går också att på ett bättre sätt filtrera bort sådant som mark, vågor på havet och fåglar.

SMHI använder informationen till sina väderrapporter och prognoser. Försvarsmaktens behov är i första hand till flygverksamheten.Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2012-08-20 13:37. Uppdaterad: 2012-08-21 08:49. Ansvarig: Visa e-postadress.