Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2011 / FMV kvalificerar sjömålsrobots…

FMV kvalificerar sjömålsrobotsystem

Hoppa till nyhetslistan

Bild på Klaus Kupzik från BWB och Torgny Ericson FMV. Klaus Kupzik från BWB och Torgny Ericson FMV konstaterar att de gemensamma ansträngningarna under kvalificeringsarbetet nått målet, stridsladdade RBS15 Mk3 är installerade på den tyska korvetten av typ K130 Braunschweig.

Funktion och säkerhet. Det var vad FMV:s uppdrag handlade om när myndigheten som oberoende part genomförde en kvalificering av robotsystemet RBS 15 Mk3 för den tyska marinen. Arbetet fick även positiva effekter på den svenska operativa versionen av roboten.

FMV har genomfört en kvalificering av robotsystemet RBS15 Mk3, som är en exportversion av den svenska RBS15 MkII. När Saab Dynamics skulle sälja det svenskutvecklade systemet till Tyskland var det nödvändigt att svensk myndighet kvalificerade systemet. Här kommer FMV:s medverkan in i bilden.

- Vi följde konstruktionsarbetet och kontrollerade att samtliga funktionskrav var uppfyllda, säger Torgny Ericson på FMV.

FMV utfärdade också ett säkerhetsgodkännande, det vill säga ett intyg att produkten är säker för användarna. För att kunna utfärda detta krävde FMV i samarbete med sin tyska motsvarighet BWB att svenska, tyska och franska leverantörer skulle lösa flera allvarliga problem.

När BWB överlämnade robotsystemet till tyska marinen häromveckan, pekade Jurgen Simon från BWB på det utmärkta samarbetet mellan FMV och BWB. Speciellt betonade han säkerhetskritiska komponenter, som raketmotor och stridsdel, där den samlade svensk/tyska myndighetsinsatsen var avgörande för kvalificeringsprogrammet framgångsrika genomförande.

- Ett konkret resultat blev att raketmotorerna säkrades för användning, vilket gagnade även de svenska robotarna av den tidigare versionen, säger Torgny Ericson.

Kvalitetssäkringen av motorerna blev ett mervärde som Försvarsmakten och FMV fick genom FMV:s åtagande i Tyskland.
Provskott med Robot 15 i Vidsel
Ett provskott med Robot 15 vid FMV:s provplats i Vidsel där roboten efter 165 km färd prickade målet.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2011-11-09 16:05. Uppdaterad: 2011-11-09 16:23. Ansvarig: Visa e-postadress.