Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Utrustning för militär sjukvår…

Utrustning för militär sjukvård

Hoppa till nyhetslistan

FMV har lämnat över medicinteknisk utrustning som ska förstärka Försvarsmaktens sjukvårdssystem. Den kan användas alltifrån från den lilla sjukvårdsgruppen på kompaninivå till ett mindre mobilt sjukhus.

Medicinsk utrustning i fältsjukvårdstält. Foto: FMV.

Under våren har FMV levererat kompletterande medicinteknisk utrustning till Försvarsmakten. Bland annat ingår en anläggning för oxygenproduktion och ventilatorer. Utrustningen har tagits fram av Saab som vann uppdraget efter en konkurrensupphandling.

Tillsammans med de tre så kallade Kirurgitroppar som FMV tidigare levererat bildar utrustningen basen i ett så kallat sjukhuskompani och ett sjukvårdförstärkningskompani.

Anna-Karin Persson, projektledare vid FMV. Foto: FMV.- FMVs uppdrag var att allt ska kunna sättas samman i olika konstellationer utifrån de behov som finns vid de insatser som Försvarsmakten genomför, allt från en liten lätt sjukvårdsenhet till ett mindre sjukhus, säger Anna-Karin Persson, projektledare vid FMV.

Utrustning, emballage och utbildning
Möjligheterna som den nya utrustningen medger är patientmottagning, traumabehandling, operation, intensivvård, tandvård, röntgen, laboratorium, sterilisering av utrustning och oxygenproduktion.

För att lätt kunna transportera den medicinska utrustningen har Försvarsmakten anpassat befintligt emballage och dessutom har några specialemballage tagits fram, bland annat en tempererad container.

I upphandlingen ingick även utbildning av instruktörer på utrustningen. Dessa ska sedan utbilda den personal som rekryteras av Försvarsmakten.

Delar av den medicinska utrustningen kommer att ingå i Nordic Battle Group 11, den snabbinsatsstyrka som Sverige ställer till EU:s förfogande första halvåret 2011.

Sjukvård i fem nivåer
När svenska förband sätts in för fredsbevarande insatser i en internationell konflikt måste den medicinska vården följa med. Försvarsmaktens sjukvård är uppbyggd i ett modulsystem med förmåga att på fem nivåer ta hand om skadade soldater beroende på skadornas omfattning.

Den första nivån är den lilla sjukvårdsgruppen på kompaninivå och det femte och sista är evakuering till sjukvården i Sverige. Däremellan finns den dagliga sjukvården med förebyggande vård på bataljonsnivå och en framskjuten kirurgitropp placerad vid en taktisk flygplats.

Kirurgitroppen kan inom sex timmar efter ankomst ge begränsad vård och efter 24 timmar arbeta full ut. Nivå fyra är sjukvårdskompaniet, som är ett mindre mobilt sjukhus och den mest kvalificerade vården på platsen.
(Foto: FMV)


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-05-05 16:25. Uppdaterad: 2011-06-16 08:59. Ansvarig: Visa e-postadress.