Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2010 / Hjulfordonsupphandlingen överk…

Hjulfordonsupphandlingen överklagad

Hoppa till nyhetslistan

FMVs upphandling av hjulfordon till det svenska försvaret har överklagats. Företaget Mowag i Schweiz har lämnat in en överklagan till Förvaltningsrätten i Stockholm. Rätten fryser upphandlingen tills FMV har bemött synpunkterna.

Efter en internationell konkurrensupphandling beslutade FMV i mitten av augusti att tilldela det finska företaget Patria uppdraget att förse det svenska försvaret med 113 hjulgående stridsfordon.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) ger övriga anbudsgivare tio dagar att lämna in en överklagan om de anser att upphandlingen på något sätt inte har gått korrekt till.

Nu har en av anbudsgivarna, företaget Mowag från Schweiz, lämnat in en överklagan.
Förvaltningsrätten har fattat ett intermistiskt beslut som ställer FMVs upphandling i vänteläge tills dess att den tagit ställning till överklagan. 

FMVs uppfattning är att Mowags offert inte uppfyllde tre grundläggande s.k. skall-krav och därför gick de inte vidare till den slutgiltiga utvärderingen, vilket är helt i enlighet med praxis kring tillämpningen av LOU. 

- Vi känner oss förvissade om att upphandlingen genomförts på ett korrekt sätt. Det är viktigt att notera att en ansökan om överprövning regelmässigt, med tanke på de snäva tidsförhållandena i dessa ärenden, följs av ett interimistiskt beslut av domstolen som stoppar upphandlingen. Detta är fast praxis och innebär inte att FMV gjort fel utan att domstolen ges mer tid att bedöma frågorna i målet, säger Anders Sjöborg, chefsjurist vid FMV.

FMV lämnar den 26 augusti svar till förvaltningsrätten angående de punkter som Mowag hänvisar till i sin överklagan. Rätten beslutar sedan hur den fortsätta processen ser ut.    

Kontakt: Ulf Lindström, presschef FMV, 070-982 63 96


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2010-08-25 09:54. Uppdaterad: 2011-06-16 13:30. Ansvarig: Visa e-postadress.