Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Utrustade för svensk insats ut…

Utrustade för svensk insats utanför Somalia

Hoppa till nyhetslistan

På väldigt kort tid har korvetterna HMS Malmö och HMS Stockholm samt stödfartyget Trossö gjorts klara för att operera i helt andra farvatten än de från början var avsedda för. FMV har ansvarat för en rad modifieringar av fartygen.

HMS är en av de två korvetter, som tillsammans med stödfartyget Trossö, deltar i den svenska EU-insattsen i vatten utanför Somalias kust. Foto: Jimmie Adamsson, Försvarsmakten.

Den 19 december kom beslutet från regeringen att Försvarsmakten skulle planera för ett deltagande i EU-insatsen i farvattnen runt Somalia med en internationell korvettstyrka. Sedan dess har det varit full fart på förberedelserna.

FMV har deltagit i förberedelsearbetet och ansvarat för en rad åtgärder för att anpassa fartygen för de utökade krav som operationen kräver. Arbetena har genomförts i nära samarbete med Marinbasen i Karlskrona samt 3:e sjöstridsflottiljen, som ska genomföra insatsen.

Modifierade för tropiska vatten. Fartygen har bland annat kompletterats med räddningsutrustning och säkerhetsrelaterad sambandsutrustning. Räddningsbåt med dävert har monterats och vidare har fartygen fått en förbättrad ventilation och kylkapacitet för att kunna operera i tropiska farvatten samt förbättrad satellitkommunikation.

För att göra fartygen interoperabla med andra nationer har fartygen utrustats med ny sambandsmateriel, bland annat utrustning för krypterad text och krypterat tal enligt internationella standarder. Beväpningen har kompletterats med tung kulspruta och ballistiskt skydd för skyttar.

Tidspress. Arbetena har genomförts under stor tidspress och parallellt med översynsåtgärder och i nära samverkan med Marinbasen.

- Tack vare en kraftsamlad arbetsinsats och ett mycket gott samarbete mellan alla inblandade parter har vi lyckats genomföra de här åtgärderna på kort tid, säger Ingvar Backman, chef för ytstridsfartygsproduktionen och samordningsansvarig för förberedelserna inom sjöområdet inför Somaliainsatsen vid FMV.

Stödfartyget Trossö har fått ett nytt ledningsstödsystem för förbättrad omvärldsuppfattning samt sambandsmateriel som gör henne interoperabel. Fartyget har dessutom utrustats med flera tunga kulsprutor samt ballistiskt skydd för skyttar.

Korvettstyrkan kommer att ha Adenviken som operationsområde med hemmahamn i Djibouti, som gränsar till Somalia och har ett strategiskt läge vid Röda havets mynning.

Uppgiften är att först och främst agera eskort åt de hjälpsändningar som FN (World Food Program) skickar till området. Men det kan även bli aktuellt att agera i områden där pirater verkar och där visa sin närvaro.

Korvetterna HMS Malmö och HMS Stockholm flankerar här stödfartyget HMS Trossö. Fartygen deltar i den svenska insattsen utanför Somalias kust. Foto: Jimmie Adamsson


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-04-03 10:46. Uppdaterad: 2011-06-16 08:58. Ansvarig: Visa e-postadress.