Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Sverige och Norge beställer ar…

Sverige och Norge beställer artillerisystemet Archer

Hoppa till nyhetslistan

Strax innan jul blev det klart att Sverige och Norge gör en gemensam beställning av det i Sverige utvecklade artillerisystemet Archer.

De som undertecknade avtalet för archer var: Magnus Ingelsson, VD BAE systems Bofors, Asle Johan Kjelberg, Brigader och Chef för FLO Investering och Håkan Espmark chef för Marksystem vid FMV. Foto Karin Bengtsson

FMV och FLO (Forsvarets Logistikkorganisasjon), Norges motsvarighet till FMV, har ingått avtal med BAE Systems Bofors om att slutföra utveckling och option för serieleverans av artillerisystem Archer till Sverige och Norge. Första leveranserna beräknas till sommaren 2011. Två år senare ska Sverige och Norge ha 24 system vardera.

Systemet Archer bygger på återanvändning av delar av den klassiska haubitsmodellen 77B och Volvos midjestyrda dumper A 30D. Det gör projektet kostnadseffektivt. Modifieringar för splitter- och minskydd har skapat en säker arbetsmiljö för de tre till fyra soldaterna som inte behöver lämna hytten när man från transportläge gör klart för eld inom 30 sekunder.

Den norska sensor- och vapenplattformen Protector ger operatören möjlighet att från förarhytten sköta närskyddet av enheten. Där finns också sensorer och annan utrustning för spaning, observation och måluttagning.

Artillerisystem Archer innehåller förutom den hjulgående artilleripjäsen, ammunitionsfordon, underhållssystem och nyutvecklad ammunition.

Archersystemets historia började med att FMV startade teknikstudier i mitten av 90-talet för att hitta en ersättare till haubits 77B. Parallellt testades flera utländska system som alla föll bort på grund av för höga kostnader eller för att de inte klarade kraven. Istället föll valet på en kombination av Volvos dumper och modifiering av 77B. Sedan 2006 har systemet hårdtestats med hjälp av två demonstratorer.

System archer bygger på återanvändning av delar från den klassiska haubitsmodellen 77b och volvos midjestyrda dumper A30D. Foto: BAE Bofors


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-01-07 16:44. Uppdaterad: 2011-06-15 16:24. Ansvarig: Visa e-postadress.