Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Nya sätt att sälja överskottsm…

Nya sätt att sälja överskottsmateriel

Hoppa till nyhetslistan

FMV startar nu en upphandling av tjänsten kommissionär som ska hantera försäljningen av överskottsmateriel på lämpligaste sätt beroende på objekt

Arkivbild från tidigare utförsäljningar i stora omgångar. Foto: Björn Larsson

Maskeringsnät, svetsaggregat och lastbilar, det är några exempel på den överskottsmateriel som FMV nu säljer direkt till privatpersoner och näringsidkare bland annat via auktioner på Internet.

Det är en av affärsmodellerna som provats för att hitta vägar till nya sätt att sälja överskottsmateriel. Det finns ett intresse från allmänhetens sida av att få köpa utrustning från försvaret och med bland annat nätauktionerna har detta nu blivit möjligt. 

Nu går arbetet vidare med att hitta en lösning för en längre period och FMV har redan påbörjat arbetet kring en upphandling av tjänsten kommissionär där uppdraget blir att ta hand om hela hanteringen, från värdering av materielen till att hitta lämplig försäljningsmetod för varje enskilt objekt och sedan genomföra själva försäljningen.

– Vi har två mål med detta, dels frigöra tid och dels få bättre betalt, säger Göran Lindgreen, chef för Försäljning på FMV.

Med frigjord tid kan FMVs egen personal lägga mer fokus på än mer komplicerade försäljningsärenden som försäljning av krigsmateriel och större system men också förhandla fram så kallade Government to Government-avtal. 

- Jämfört med traditionellt anbudsförfarande tror vi att det finns en större möjlighet att få mer pengar tillbaka till statskassan för överskottsmaterielen när en kommissionär kan påverka vilken affärsmodell som passar bäst för varje enskilt objekt, säger Göran Lindgreen.

Överskottsmaterielen som det handlar om står i förråd runt om i Sverige. Försvarsmakten har inte längre behov av materielen och FMV har uppdraget att sälja den. 

Inom tre till fem år är de stora volymerna av materiel från invasionsförsvaret borta, tror Göran Lindgreen, men försäljning av överskott kommer sannolikt att finnas kvar med tanke på materielens livslängd.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-04-28 14:14. Uppdaterad: 2011-06-16 09:53. Ansvarig: Visa e-postadress.