Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Första landningen med Helikopt…

Första landningen med Helikopter 15 på HMS Visby

Hoppa till nyhetslistan

Vid kusten utanför Karlskrona landade häromdagen en av Försvarsmaktens nya helikoptrar på helikopterplattan på en Visbykorvett. Det är FMVs enhet Test och Evaluering (T&E) som genomför flygprov med Helikopter 15.

Helikoter 15 landar på Korvett HMS Visby i hamnen i Karlskrona. Foto: Kockums
Innan landningen till sjöss hade man genomfört prov med fartygen förtöjt vi kaj. Syftet är att genomföra förberedande prov och utbildning inför kontraktsverifierande prov med helikopter 15.

Det är FMVs projekt Visby och projekt Helikopter 15 som uppdragit åt T&E att planera och genomföra proven i samverkan med leverantören av helikoptern, Agusta/Westland. Under proven deltar Försvarsmakten genom provturskommando Visby ur 3.sjöstridsflottiljen som bemannar fartyget samt helikopterflottiljen med helikopter och personal.

Att ta ombord en helikopter på ett fartyg kräver noggranna förberedelser och en tränad besättning även på fartyget. Men nyttan är oomtvistad, helikoptern är användbar som spaningsplattform, för materieltransporter, sjukvårdstransporter och mycket mera. Den är en resurs som marinen saknat under ett antal år, men som nu är på väg in igen.

Första landingen med helikopter 15 sker i samband med att FMV utför prov för att verifiera helikopter 15 enligt kontraktet med Agusta/Westland. foto: FMV

Ett fartyg med helikopter kan övervaka ett större område genom att nyttja helikopterns sensorer och höga fart. De ger också en bättre möjlighet att snabbt identifiera och bedöma misstänkta fartyg. En förutsättning är att helikoptern kan använda fartyg som landningsplats och tillfällig basering mellan uppdragen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-09-02 16:13. Uppdaterad: 2011-06-16 13:48. Ansvarig: Visa e-postadress.