Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Drift- och underhållsuppföljni…

Drift- och underhållsuppföljning i ett enda system

Hoppa till nyhetslistan

System Fenix ska göra det möjligt att reducera antalet informationssystem och ge en bättre kontroll över underhållet av Försvarsmaktens samtliga flygsystem.

Underhållsarbete på Gripen. Foto:FBB

FMV har under hösten överlämnat system Fenix till Försvarsmakten. Tillsammans har myndigheterna sedan driftsatt systemet, som är ett IT-system för drift- och underhållsuppföljning av Försvarsmaktens flyg.  Fenix ersätter de äldre systemen Didas Flyg, Interimssystem Jas 39 samt Primus FD. Vissa av dem utvecklades under 70-talet.

- Det ställs tuffa krav bland annat i samband med insats och pågående leasingaffärer med Gripen, säger Jan Lundborg, projektledare vid FMV. Där kommer system Fenix in. Det är framtaget för att möta kraven på ett modernt systemstöd för drift och underhåll av Försvarsmaktens flyg. 

Fenixsystemet är webbaserat och byggt med modern teknik. De äldre systemen som ska ersättas är i vissa fall textbaserade och utvecklade i ett föråldrat programmeringsspråk. Det börjar även bli svårt att finna nya utvecklingsresurser för dessa system.

- Det har varit en stor utmaning att byta ut nära 30 år gamla IT-system och de arbetssätt som har funnits kring dem. Det handlar bland annat om att gå från blanketter till att rapportera direkt i systemet, säger Jan Lundborg.

Inledningsvis kommer systemet att införas för Jas Gripen på samtliga flottiljer, FMV, berörda industrier samt Tjeckien och Ungern. Därefter följer införande för övriga flygande system inom försvarsmakten.

Systemet baseras på en standardprodukt som heter Maintenix från företaget Mxi i Kanada. Systemintegratör för projektet har varit IT-företaget Logica.

Under de tre senaste åren har systemet genomgått anpassningar, parametersättning, acceptanstester samt provdrift på samtliga flottiljer, berörda industrier samt i Tjeckien och Ungern. 2011 ska enligt plan alla flygsystems drift och underhåll hanteras i Fenix.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-03-09 08:37. Uppdaterad: 2011-06-15 17:00. Ansvarig: Visa e-postadress.