Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Den andra Helikopter 14 på sve…

Den andra Helikopter 14 på svensk mark

Hoppa till nyhetslistan

Två stycken Helikopter 14 finns nu i Sverige. Efter prov vid FMVs testcenter i Linköping ska dessa överlämnas till Försvarsmakten.

Den andra helikopter 4 landade i augusti 2009 efter hemflygning från tillverkaren NHI i Frankrike. Foto: Niklas Granlund

FMV tog härom veckan emot helikoptern med nummer 44 hos leverantören, NH Industries i Frankrike. Leveranskontrollen gjordes i ett nära samarbete mellan FMV och Försvarsmakten innan hemflygningen till Linköping.

Nu väntar prov vid FMVs testcenter och inom ett kvartal ska två helikoptrar med basutrustning överlämnas till Försvarsmakten där de kommer att användas för utbildning.

Helikopter 14-projektet är den svenska delen i ett internationellt samarbetsprojekt med syfte att anskaffa en gemensam helikopterplattform till Sverige, Norge och Finland.

När Danmark lämnade det helnordiska samarbetet sommaren 2001 tecknade Sverige kontrakt med NHI (Nato Helicopter Industries) på 18 helikoptrar med option på ytterligare 7.

Helikopter 14 är en medeltung helikopter med mark- och sjöoperativa förmågor vilket innebär trupptransport, räddning och ubåtsjakt.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-08-25 17:44. Uppdaterad: 2011-06-16 13:24. Ansvarig: Visa e-postadress.