Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyhetsarkiv / Nyheter 2009 / Bättre övervakning av luftrumm…

Bättre övervakning av luftrummet

Hoppa till nyhetslistan

I veckan lämnade FMV över en moderniserad fjärrspaningsradar till Försvarsmakten. Ny teknik gör att övervakningen av luftrummet får utökad räckvidd, ett speciellt system för låg höjd och bättre möjligheter att kunna titta på särskilt intressanta områden.

Nya spaningsradar.Den nya spaningsradarn kan upptäcka och följa mål i luften på hög och medelhög höjd. Den ska användas för övervakning av svenskt luftrum som pågår dygnet runt, året om.

Okända flygplan och helikoptrar kan följas utanför och utmed Sveriges gränser. Svenska militära flygplan kan övervakas och stridsledas mot luftmål även om vi är utsatta för elektronisk radarstörning.

– Behovet av en livstidsförlängning av spaningsradar PS-860 blev tydligt i slutet av 90-talet. Då började vi göra studier av alternativa åtgärder. De visade att en modernisering var en kostnadseffektiv och bra lösning, säger major Ulf Finér, materielsystemansvarig för radar i Högkvarteret.

Arbetet har pågått sedan 2003, när FMV tecknade ett kontrakt
med ursprungsleverantören ITT Electronics Systems i USA. Företaget hade redan tidigare gjort liknande förbättringar åt
bland annat US Navy, erfarenheter som kom väl till nytta när
det var dags att modernisera det svenska systemet.

– Projektet har löpt planenligt och leveranserna sker inom avtalade tider och utan tilläggskostnader, säger Ove Norman, produktchef strilsensorer inom FMV. I kontraktet ingår även leverans av komplett dokumentation av programvaran inklusive källkod. Detta är unikt. Det ger oss själva möjligheter till hotbildsanpassning och förändrade taktiska funktioner i framtiden

Även om de grundläggande kraven inte har förändrats, gör modernare teknik att det nu finns flera nya funktioner, som till exempel utökad räckvidd, ett speciellt system för låg höjd och bättre möjligheter att kunna titta på särskilt intressanta områden. En annan förbättring är att väderinformation kan hämtas och skickas till Försvarsmaktens vädercentral.

Och alla de nya funktionerna ryms, också detta tack vara den tekniska utvecklingen, på mindre utrymme. Tidigare behövdes två containrar för att rymma all utrustning, nu räcker det med en. Det gör att färre personer kan flytta den snabbare, något som är en fördel i de flesta militära sammanhang.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2009-09-10 10:53. Uppdaterad: 2011-06-16 14:04. Ansvarig: Visa e-postadress.