Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Sverige klart för Länk 22

Huvudnavigering:

Sverige klart för Länk 22

Hoppa till nyhetslistan

Emelie Agnedal är projektledare för Länk 22 på FMVEmelie Agnedal är projektledare för Länk 22 på FMV.

För att örlogsfartyg från olika nationer ska kunna kommunicera och skicka meddelanden mellan varandra behövs datalänken Länk 22. Den paketerar och översätter all datainformation så att olika länders system förstår och kan tolka den lika. Sverige har nu tagit första steget mot att bli ett Länk 22-land. Projektledare, Emelie Agnedal, FMV är en av dem som gjort det möjligt.

Länk 22 är den marina motsvarigheten till flygets Länk 16. Med full integrering på olika fartyg är det möjligt att överföra meddelanden med säker radiokommunikation över långa avstånd, så kallad BLOS, Beyond-line-of -sight. Den 26 maj i Brisbane fick Sverige ta emot guideböcker för implementering och mjukvara för Länk 22.

Äntligen kunde vi ta det här första steget, säger Emelie Agnedal, FMV:s projektledare. Vi har arbetat med det här sedan 2008 och nu sätter vi igång upphandlingen av två multilänksystem för tester.

Länk 22 hanteras i forumet NILE, vilket är projektorganisationen för Länk 22 och består av sju ordinarie medlemmar; USA, Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Kanada och Tyskland.

Tysklands representant i NILE, Kai Thurner lämnar över Länk 22 dokumentationen till Magnus Kedeby från Försvarsmakten. Mellan dem står Charles Schwartz, ordförande i NILE. Till höger resten av den svenska delegationen; Göran Karlsson FMV, Patrik Lindgren Försvarsmakten och Fredrik Fernsten och Emelie Agnedal FMV.

Tysklands representant i NILE, Kai Thurner lämnar över Länk 22 dokumentationen till Magnus Kedeby från Försvarsmakten. Mellan dem står Charles Schwartz, ordförande i NILE. Till höger resten av den svenska delegationen; Göran Karlsson FMV, Patrik Lindgren Försvarsmakten och Fredrik Fernsten och Emelie Agnedal FMV.  

Under ansökningsprocessen har Tyskland agerat sponsornation för Sverige, som blir så kallad tredjepartsnation. Finland ligger före och här finns förväntningar på att Sverige ska skynda på processen så att länderna kan dela en gemensam lägesbild över Östersjön.

Länk 22 är ett säkert system för radiokommunikation inom Nato. Systemet binder samman enheter inom flyg, ytfartyg, ubåtar och markbaserade taktiska datasystem. Det används för att utbyta taktiska data mellan militära enheter från deltagande nationerMålet är att installera och integrera Länk 22 på Visbykorvetterna och ledningsfartyget Carlskrona. Men vi behöver ytterligare beslut och beställning för det steget, säger Emelie Agnedal.

Datalänkprocessorerna för Länk 22 kan även hantera Länk 16-meddelanden vilket gör det möjligt att dela information mellan flygvapnet och marinen.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-06-10 14:30. Uppdaterad: 2016-06-10 14:35. Ansvarig: Visa e-postadress.