Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Strålande överlämning av Arche…

Huvudnavigering:

Strålande överlämning av Archer

Hoppa till nyhetslistan

En vacker men kylslagen vinterdag i Boden, överlämnades de första Archer-pjäserna till Försvarsmakten.

Boden bjuder på ett strålande vinterväder i lagom kyla. Chefen för FMV:s System- och produktionsledning Arméförband, brigadgeneral Anders Carell, är på plats för att lämna över de första serietillverkade Archer. Archer, det efterlängtade artillerisystemet.

Försvarsmaktens arméchef, generalmajor Anders Brännström, utstrålar förväntan. Projektet har varit drabbat av såväl förseningar, som ett avhopp från samarbetspartnern Norge. Men nu kommer äntligen de första fyra pjäserna. Övriga tjugo levereras till Försvarsmakten under detta året och nästa. 

Imponerande uppvisning

På Bodens södra skjutfält får inbjudna gäster ta del av när två pjäser grupperar ”med blixtens hastighet” och med stor precision avfyrar ett antal skott i snabb följd. En imponerande uppvisning. De som varit med på den gamla goda tiden med dragna artilleripjäser, har svårt att ta in hur effektivt en sådan här manöver kan genomföras. 

Därefter ställs Archer-fordonen upp för närmare skärskådning. Den lokala pressen är på plats och i solskenet får de fina foton på fordonen och alla personer som bidragit till Archers förverkligande. I olika konstellationer ställer de stolt upp sig framför Archer-pjäsen.

Överlämning, handslag och tårta

Efter uppvisningen sker den formella överlämningen av Archer. Hela regementet A9 står uppställda med soldaterna i perfekta led. Även de tillresta gästerna ställs upp, om än inte i reglementsenlig givakt. Regementets marsch spelas. Kompanicheferna lämnar av. Fanfarer ljuder och inlevelsefulla tal hålls av i tur och ordning av Anders Carell, Anders Brännström och förbandschefen på A9, Johan Pekkari.

Från FMV ser vi från vänster chefen för SPL Armé brigadgeneral Anders Carell, AL:s projektledare för Archer Jan Nee, funktionsansvarig indirekt eld Joakim Lewin och chefen för Indirekt Eld vid AL Elisabeth Behm.

Till sist kommer de bekräftande handslagen och alla bjuds på kaffe och tårta. En bra avslutning på en lyckad dag och en härlig start på det kommande vidmakthållandet av Archersystemet.

Text och foto: Rickard Lindström, FMV 

 


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-02-03 11:07. Uppdaterad: 2016-02-03 15:49. Ansvarig: Visa e-postadress.