Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Splitterskyddat fordon räddar …

Huvudnavigering:

Splitterskyddat fordon räddar liv

Hoppa till nyhetslistan

FMV har renoverat 34 Pansarterrängbil 180, som nu kan göra insatser i det svenska försvaret i ytterligare 15 år. Här en sjukvårdsversion av vagnen. Foto: FMVFMV har renoverat 34 Pansarterrängbil 180, som nu kan göra insatser i det svenska försvaret i ytterligare 15 år. Här en sjukvårdsversion av vagnen. Foto: FMV

De användes första gången vid FN-uppdrag i Libanon 1988. Efter det har de används vid en rad olika internationella insatser och vid utbildning i Sverige. Pansarterrängbil 180 är en trotjänare i den svenska försvarsmakten. Efter renovering är 34 vagnar redo för nya uppdrag.

Till den svenska FN-insatsen i Bosnien anskaffade FMV nio trupp- och sex sjuktransportvarianter av den finskbyggda Sisu XA-180 för att den svenska styrkan skulle ha skyddade fordon. Och de kom till användning.

Exempelvis när styrkan skulle hjälpa UNHCR att leta flyktingar utanför Doboj i januari 1994. De blev beskjutna med granater och kulor. Magnus Ernström som var en av besättningen i en av pansarterrängbilarna hyllar det skyddade fordonet :

"Både den lokale guiden, som hade fått splitter i lungan, och våra soldatkollegor kom i säkerhet, och du skyddade mig. De där kulorna ramlade från dina sidor som om de bara var nävar av grus. Du klagade inte ens när en av granaterna träffade höger framhjul och gjorde skrot av backspegeln. Du tog oss därifrån oskadda, även om det gick lite långsamt med två hjul färre. Guiden klarade sig tydligen, han också."

Magnus ErnströmMagnus Ernström i Bosnien.

Splitterskydd ger säkerhet

Pansarterrängbil 180 har används i många olika sammanhang i det svenska försvaret. Trupptransportversionen av vagnen är den vanligaste, men det finns även en sjukvårdstransportversion och en ammunitionsröjningsversion. Pansarterrängbil 180 gjorde debut i svenska försvaret när FMV anskaffade fem vagnar för FN-uppdrag i Libanon 1988.

– Det är en lättmanövrerad vagn och den är splitterskyddad, det gör att det är en stor skillnad i säkerhet att åka i den jämfört med ett vanligt transportfordon, säger Håkan Larsson som är Programledare för pansarterrängbilar vid FMV.

Nytt liv för Patgb 180

Den tekniska livslängden på de Pansarterrängbil 180 som används i försvaret sedan 90-talet var beräknad till 2015. Men på grund av brist på splitterskyddade hjulgående fordon hävdes ett avvecklingsbeslut.

– Vi gjorde en analys där vi kom fram till att det är ekonomiskt motiverat att låta vagnarna genomgå en rejäl renovering. Detta genererade en beställning från Försvarsmakten och nu får fordonen en enad konfiguration och bland annat genomförs en rad säkerhetshöjande åtgärder, säger Håkan Larsson.

Pansarterrängbil 180 på plats på Camp Victoria utanför Pristina. Det var en stor svenskbyggd militärförläggning i Kosovo vid den NATO-ledda fredsinsatsen där Sverige deltog. Foto: FMVPansarterrängbil 180 på plats på Camp Victoria utanför Pristina. Det var en stor svenskbyggd militärförläggning i Kosovo vid den NATO-ledda fredsinsatsen där Sverige deltog. Foto: FMV.

På Markverkstaden i Kvarn utanför Linköping slutför man just nu de sista vagnarna av totalt 34. Dessa har demonterats, blästrats, reparerats och målats om. Per Loman vid tekniksektionen, som har haft ett digert jobb med att hålla samman uppdraget, är glad över det engagemang som många samarbetspartners har haft. Något som har gjort arbetet lustfyllt.

– Med de här åtgärderna, rätt underhåll och korrekt förrådsställning kan de här fordonen leva och verka i ytterligare 15 år, säger Håkan Larsson.

Pansarterrängbil 180, historik i korthet:

  • FMV anskaffar 1988 fem XA-180 för FN-uppdrag i Libanon
  • För att förstärka styrkan i Bosnien med fler vagnar leasar FMV ett antal vagnar från den finska försvarsmakten. Under 1996 köper FMV 26 av de finska vagnarna som Sverige använde i Bosnien.
  • Inom ramen för uppbyggandet av snabbinsatsstyrkan SWERAP 1998/1999 anskaffar FMV verktygssats, reparationsbok och digital reservdelskatalog för XA-180-systemet.
  • I samband med omorganisation i Bosnien överförs fyra XA-180 från Norge till Sverige. Fordonen var i grunden finskägda. I Makedonien övertar Sverige fyra XA-180 som använts av Norge.
  • För den internationella snabbinsatsstyrkan SWERAP får FMV i uppdrag att snabbt renovera totalt 23 XA-180. I samband med denna renovering anpassas vissa fordon vad avser bestämmelser i Sverige om bromsar med mera. Svetsar i främre hjulhus förstärks i samband med transport till Kosovo.
  • I november 1998 fick FMV i uppdrag att genomföra statusundersökning och renovering av samtliga XA-180 i Bosnien, detta skulle vara klart under 1999. Bosnienmissionen avbröts dock under senare delen av 1999 varför renoveringen fortsatte i Finland vid Patria Vehicles.
  • En svensk trupptransportversion av Pansarterrängbil 180 skadas i Kosovo under 2004. Fordonet avvecklas.
  • Försvarsmakten beslutar att sex stycken sjukvårdstransportversion av Pansarterrängbil 180 ska ingå i NBG11 i LogBat 2010.
  • Prognosticerad teknisk livslängd för systemet var ursprungligt beräknad till 2015, då beslut om totalavveckling förelåg. På grund av brist på splitterskyddade hjulgående trupptransportplattformar hävs avvecklingsbeslutet.
  • Under 2017 och 2018 genomgår samtliga Patgb 180 en RENO. Arbetet genomförs på markverkstaden i Kvarn och är statushöjning vad gäller t.ex. systemsäkerhet, användarvänlighet och komfort. RENO-arbetet omfattar dessutom UH och reparation av komponenter som motor, transmission och hjulupphängning.

Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-09-20 10:28. Uppdaterad: 2018-09-20 10:58. Ansvarig: Visa e-postadress.