Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Sjöprover med vapenstation Amf

Huvudnavigering:

Sjöprover med vapenstation Amf

Hoppa till nyhetslistan

Provpersonal förbereder Vapenstationen inför nästa delmoment.

Nyligen genomförde FMV sjöprover med vapenstation Amf, som är ett fjärrstyrt vapen- och siktessystem avsett för Stridsbåt 90HSM och Bevakningsbåt 88.
– Det handlar om utprovning av nyanskaffad materiel, som i förlängningen ska driftsättas i Amfibiebataljonen, säger Patrik Almqvist, projektledare FMV.

Vapenstation Amf bygger på att man utrustar systemet med konventionella befintliga vapen, såsom kulspruta 88, kulspruta 58 och granatspruta 92.

– Vapenstationen har sedan sensorer och eldledning för att ge väsentligt förbättrad prestanda för dessa vapen. Systemet förbättrar även spaningsförmågan, bland annat med hjälp utav dess IR-kamera, säger Patrik Almqvist.

Systemet har under provturerna varit monterat på en prototyp till Stridsbåt 90HSM.

Provpersonalen inväntar målflyg.

Omfattande prover

De genomförda sjöproverna, som görs av FMV i nära samarbete med Försvarsmakten och industrin, är den andra av två provkampanjer.

– Vi provar stegvis av systemets säkerhet, funktionalitet och prestanda för att verifiera att det uppfyller ställda krav. Det har förlöpt mycket väl.

Proverna har varit omfattande och inbegripit allt från enkla prover till kaj, till svåra skjutprov och försök med yt- och luftmål. Proverna har genomförts i alla tänkbara väder och sjötillstånd för att utsätta produkten för ett så reellt användande som praktiskt är möjligt.

– Vid ett par tillfällen har vi faktiskt noterat att människan är den gränssättande faktorn med hänsyn till uthållighet, perception med mera, säger Patrik Almqvist.

Stridsbåt 848 med Vapenstation Amf.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-06-12 14:31. Uppdaterad: 2019-06-12 14:38. Ansvarig: Visa e-postadress.