Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Samarbete FMV och Saab: Gripen…

Huvudnavigering:

Samarbete FMV och Saab: Gripen E skjuter IRIS-T första gången

Hoppa till nyhetslistan

Foto: Stefan Kalm

Flygplanet 39-8, ett JAS 39E provflygplan, lyfte nyligen från FMV:s provplats i Vidsel för tester som omfattade separationsprov med roboten IRIS-T samt extern bränsletank.

Flygplanet lämnade för första gången hemmabasen i Linköping för att istället operera från FMV:s provplats Vidsel Test Range som är belägen i den nordligaste delen av Sverige och är Europas största provplats över land.

Proven med externa laster som vapen och externa bränsletankar ska utröna hur flygplanet uppför sig med dessa monterade och även vad som händer när lasterna släpps eller skjuts iväg. Under proven släpptes tanken från flygplanet och roboten sköts iväg samtidigt som observationer och mätningar utfördes.

– Analysarbetet kommer att pågå ett tag så resultaten kommer framöver, men vi kunde direkt se att inget såg onormalt ut, säger Thomas Eriksson som är projektledare på FMV för JAS 39E.

Han konstaterade efter proven i Vidsel att provkampanjen var en stor framgång för samarbetet mellan FMV och Saab och ett betydande steg i utvecklingen av JAS 39E.

– För att en sådan kampanj ska lyckas är det mycket som måste stämma, såväl teknisk utrustning i flygplan och provplats som väderförhållanden. Genom hårt arbete och tät samverkan mellan Saab som stod för provflygplan och FMV som stod för följeflyg och provplats kunde separationsprov med två olika laster göras på mycket kort tid.

Verifieringen av hur de tekniska systemen fungerar och valideringen av hela flygsystemets förmåga sker i ett tätt samarbete mellan FMV och Saab. Ett samarbete som är en förutsättning för att hela projektet ska gå i mål.

– De här tidiga proven bådar gott inför kommande arbete när projektet nu går in i en intensiv fas med allt mer fokus på provverksamhet, säger Thomas Eriksson.

Foto: Stefan Kalm


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2018-10-26 14:30. Uppdaterad: 2018-10-26 14:33. Ansvarig: Visa e-postadress.