Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Provskjutning av granatkastarp…

Huvudnavigering:

Provskjutning av granatkastarpansarbandvagn

Hoppa till nyhetslistan

Provskjutning i testriggTestriggen under skjutning.

Den 23 december 2016 skrev FMV kontrakt med HB Utveckling AB om 40 stycken Granatkastarpansarbandvagnar. Och redan i förra veckan, den 1 februari, provsköts en testrigg hos BAE Systems Hägglunds. – Det ligger mycket idogt arbete i mellandagarna av FMV:s projektmedlemmar för att detta skulle bli möjligt, säger Staffan Hasselberg, Chef Indirekt eld & Luftvärnsenheten.

FMV tillhandahåller all materiel och referensmateriel till provskjutningen, vilket bland annat inkluderar Granatkastare M/41 och ammunition för provskjutning. För att kunna hålla den snäva tidsramen från påskrift av kontrakt till den första provskjutningen, åkte FMV:s projektmedlemmar personligen och hämtade all materiel som behövdes.

– Det gjorde att vi kunde leverera lördagen den 14 januari, ett par dagar före deadline, säger Staffan Hasselberg. 

Positiva svar

Provskjutningen hos BAE Systems Hägglunds gjordes i syfte att kontrollera beräknade värden. En testrigg sattes upp där man mäter vilka krafter som uppstår när man skjuter.

– Både vi och industrin var lite oroliga för om provvagnen skulle klara dem. Men provskjutningen visade att man ligger väl inom gränser och toleranser. Nu när vi fått positiva svar på alla frågor som fanns, kommer industrin att fortsätta arbetet med granatkastarpansarbandvagnen.

Under 2017 kommer FMV och industrin att göra fler försök och verifieringar.

– FMV:s fokus ligger på att följa och stötta leverantören så att vi når leveranser som möter Försvarsmaktens krav på operativförmåga 2020, säger Staffan Hasselberg.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2017-02-08 15:02. Uppdaterad: 2017-02-08 15:08. Ansvarig: Visa e-postadress.