Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / På spaning med hund

Huvudnavigering:

På spaning med hund

Hoppa till nyhetslistan

Jan Åberg är inte bara chef för hjulfordon vid Markverkstad Skövde. Han är också hemvärnsman med special kompetens som hundförare och hundbefäl. Senast under påsken var Jan och hans hund med och sökte efter en försvunnen person.

Jan Åberg har arbetat med hundar i över tjugo år. Intresset för hundar växte fram när han och hans fru ville råda bot på sonens hundrädsla. Familjen beslutade sig därför för att skaffa hund och valet föll på schäfer. Därefter dröjde det inte länge förrän Jan fick upp ett ökat intresse för hundar.

Jan Åberg. – Det var när jag gick valpkursen som det visade sig att det var väldigt kul att jobba tillsammans med hunden, säger Jan Åberg.

Eftersom Jan sedan tidigare var hemvärnsman insåg han också att hunden kunde göra nytta inom den verksamheten. Han gick en kurs via Karlsborgs brukshundklubb, där han idag  fortfarande är medlem. Under kursen växte intresset för att arbeta med hundar ännu mer.

– Året efter var jag själv med och anordnade kursen och efter det har jag utbildat mig till instruktör, hundförare och hundbefäl.

Höga krav på patrullhundar

Som hundbefäl ansvarar Jan för hundtjänsten på kompaniet med upp till åtta hundförare. Genom brukshundklubben utbildar Jan hundekipagen för att de ska kunna vara med i Hemvärnet, en utbildning som kräver mycket tid och engagemang.

– Hundföraren måste först ha en vilja att bli hemvärnsman och genomföra en säkerhetskontroll. Sedan gäller det att hitta en lämplig hund som passar in i Hemvärnets verksamhet. Hunden genomför också ett intagningsprov där vissa krav måste uppfyllas.

Foto: Anders Mattsson Dels måste hunden ha tillräckligt med underhull för att klara av att vara ute dygnet runt. Mankhöjden ska vara minst fyrtiofem centimeter för att hunden ska kunna ta sig fram i terrängen och hittas i snö. Hunden måste också ha en lämplig mentalitet och en stor arbetslust. Om hunden uppfyller dessa krav och får ett godkänt intagningsprov går den vidare i utbildningen som patrullhund.

Utbildningen för patrullhundar innebär cirka 220 instruktörsledda timmar där man träffas minst två gånger i veckan under en lång period. Ett av dessa tillfällen genomförs under helgen och innebär att hundarna bor ute i en koja och får många timmar aktiv tjänst. Utöver detta förväntas hundföraren träna hemma med sin hund. I slutmomentet testas ekipagen i olika prov, bland annat ett certifierings- och lydnadsprov.

Skarpt läge

Förutom att utbilda hundar och hundförare får Jan som hundbefäl ibland uppdrag av polisen och hemvärnet. Senast under påskhelgen var Jan och hans kompani delaktiga i att söka efter en försvunnen person, som senare hittades vid liv av ett hundekipage. När en sådan situation uppstår ringer kompanichefen eller motsvarande till Jan och förklarar vad som har hänt och hur många hundekipage de behöver.

– Därefter är det mitt jobb att organisera hundtjänsten och informera mina hundförare samt inventera hur många ekipage som kan delta i eftersöket. 

Insatsen för att hjälpa polisen och hemvärnet är frivillig, även om Jan alltid är skyldig att informera sina hundförare enligt en larmlista. Jan deltar så ofta han kan och han är tacksam över att ha en förstående arbetsgivare.

Foto: Anders Mattsson– När dessa tillfällen dyker upp pratar jag med min chef och det brukar inte vara något problem för mig att delta i eftersöken. Men ibland fungerar det inte och då måste jag säga nej.

Jan poängterar att det är dessa typer av uppdrag som driver honom i arbetet med sin hund. 

– Att få göra nytta tillsammans med hunden, det är det som driver mig och vi har ett väldigt viktigt uppdrag tillsammans. Man får inte heller glömma att det handlar om teamwork, vi samarbetar med både hemvärn och polis. Det är aldrig en enskild insats, förklarar Jan.          


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-04-14 10:00. Uppdaterad: 2016-04-14 10:36. Ansvarig: Visa e-postadress.