Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Nordiskt avtal om försörjnings…

Huvudnavigering:

Nordiskt avtal om försörjningstrygghet

Hoppa till nyhetslistan

Signering av avtal om försörjningstrygghet inom försvarsmaterielområdetKanslichefen vid Finlands försvarsministerium Jukka Juusti, försvarsminister Peter Hultqvist, Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen och Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen vid undertecknandet av ramverket om försörjningstrygghet .

Ammunitionssamarbete kan bli det första konkreta resultatet av det ramverk som undertecknades vid det nordiska försvarsministermötet i veckan.

Vid ett nordiskt försvarsministermöte på Gotland inom ramen för Sveriges ordförandeskap i Nordefco undertecknade Sverige, Norge och Finland ett avtal om försörjningstrygghet och Danmark gjorde en avsiktsförklaring om att signera avtalet i ett senare skede.

Det är Försvarets materielverk som på regeringens uppdrag har förhandlat fram en överenskommelse om försörjningstrygghet mellan Finland, Norge och Sverige för försvarsområdet. Överenskommelsen är ett tillägg till det nordiska materielsamarbetsavtalet som signerades 2015.

–Jag är mycket glad över att vi har lyckats skapa det här ramverket för samarbete inom försörjningstrygghetsfrågor. Det kommer att bidra till ökad samordning mellan de nordiska länderna och skapar möjlighet till en effektivare resursanvändning under fredstid och i händelse av kris eller konflikt en stärkt uthållighet och säkrare lagerhållning, säger FMV:s generaldirektör Göran Mårtensson.

Diskussionerna har pågått under många år mellan länderna och efter en omstart 2015 kom man fram till att ramverket skulle omfatta mer än bara anskaffning av materiel. Nu finns juridiska ramar även för tjänster, lagring av materiel och försvarsindustriellt samarbete.

–Det första konkreta samarbetet under ramverket kan bli inom ammunitionsområdet, säger Per Skoglund som lett förhandlingarna från FMV:s sida. Det är det så kallade Nammo-avtalet som nu är reviderat.

Det är nu upp till länderna att anmäla nya samarbetsområden, dessa blir sedan föremål för förhandlingar och avtal.
Per Andersson och Per Skoglund
Per Andersson och Per Skoglund har skött förhandlingarna när FMV på regeringens uppdrag förberett ett avtal om försörjningstrygghet inom försvarsområdet i Norden. I FMV:s arbetsgrupp ingick även juristen Carl-Mikael Schlyter.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2019-04-16 14:22. Uppdaterad: 2019-04-16 14:30. Ansvarig: Visa e-postadress.