Javascript verkar inte vara påslaget? - Vissa delar av FMV:s webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

På fmv.se används kakor, på engelska cookies. Kakor används för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt. Om du fortsätter, utan att ändra inställningarna i din dator, så godkänner du att kakor från fmv.se används. Läs mer om kakor och hur de används på fmv.se.

RSS:Prenumerera

Här är du nu:

Start / Nyheter / Nyheter från FMV / Leverans av 86 000 fältmössor

Huvudnavigering:

Leverans av 86 000 fältmössor

Hoppa till nyhetslistan

Ann-Christin Vuohisalo och Erika Nylund gör leveranskontroll av fältmössa M/90Ann-Christin Vuohisalo och Erika Nylund gör leveranskontroll av fältmössa M/90

I dagarna levererades 86 000 stycken fältmössa M/90 till Försvarsmaktens centrallager, FMCL, i Arboga. Ann-Christine Vuohisalo och Erika Nylund, FMV, var där och gjorde leveranskontroll. – Det har varit en bristvara, så fältmössorna är efterlängtade, säger Ann-Christine Vuohisalo.

Leveransen av fältmössa M/90 skulle egentligen ha skett i maj, men har försenats på grund av att det tog längre tid än beräknat för leverantören att klara de krav som FMV ställer på tygets fyrafärgs-kamouflage.

– Om färgen inte är rätt gjord lyser den som vita fält när man tittar på den med en sensor som är känslig i nära infrarött område, till exempel en bildförstärkare. För att vara godkänd ska varje färg följa sin kravsatta reflektanskurva och kulör. Det är svårt att få till och det har varit en jättestor utmaning för leverantören, säger Ann-Christine Vuohisalo.

De två första referensproverna blev inte godkända av FMV.

– Men under sommaren justerade leverantören färgerna, så nu är de godkända.

FMV ställde även krav på att tyget, som består av 50 procent bomull och 50 procent polyester, skulle vara vattenavvisande, oljeavvisande samt att det skulle klara de ställda brandkraven.

– Det är en svår och motsägelsefull kombination i en tygkvalitet, eftersom brand – och vattenkrav inte korresponderar med varandra. Detta var också den största utmaningen när vi tog in anbud. 

Större kepsar

Fältmössa M/90 har tidigare fått avvikelserapporter för att den varit för liten i omkrets och att den har krympt i tvätten. 

Ann-Christin Vuohisalo mäter höjden på fältmössa M/90Ann-Christin Vuohisalo mäter höjden på fältmössa M/90 

– Därför har vi förstorat kepsarna en aning, cirka en halv storlek uppåt. Det är ungefär så mycket de har krympt i tvätt, men tidigare har de dessutom varit snålt tilltagna redan vid tillverkning.

– Vi har mönster, men olika leverantörer har olika inställningar på maskiner, olika tillvägagångssätt när de klipper till modellen och de använder också olika sömnsmåner.

FMV har nu fört in krav på att fältmössorna ska tvättas på stock. Det innebär att man vid tvätt lägger mössan på en plåtstock rundad med hål, som den varma, starka ångan går igenom. På så vis behåller mössan form och storlek. Vid kontrollmätningen av de första referensproverna visade det sig också att fältmössans skult var för hög, så leverantören fick rätta till.

– Nu är det jättefint stuk. Det är väldigt viktigt för soldaten att fältmössan sitter snyggt. 

Leveranskontroll

Inne på FMCL står mängder med kartonger uppställda, fulla med fältmössor. Erika Nylund hämtar en kartong. Det är dags för leveranskontroll. 

Här mäter Erika Nylund omkretsen på mössanHär mäter Erika Nylund omkretsen på fältmössan – I genomsnitt går vi igenom en kartong per storlek, under förutsättning att vi inte hittar några stora avvikelser, säger Erika Nylund.

Hon och Ann-Christin Vuohisalo tittar bland annat på passform, på omkrets och möjligheten att reglera kepsen, att insidans alla sömmar är kantade, att tvätt-etiketten sitter rätt och inte skaver, att skärmen är rätt avpassad i höjd och bredd och att man kan vinkla den vid behov.

– Fältmössa M/90 är efter leveranskontroll på flera punkter helt acceptabel inom FMV toleransnivå, säger Ann-Christin Vuohisalo efter att ha gått igenom en kartong.

När leveranskontrollen är genomförd och fältmössorna godkända gör FMV en leveransprecisering där man talar om exakt vad och hur mycket som levererats. Sedan är det dags för godsmottagning i Prio och införande av varorna i höglagret. Därefter kan förbanden beställa fältmössorna.


Tipsa om sidan

Fyll i formuläret för att skicka en länk till den här sidan.

Fält markerade med * är obligatoriska.


* Fältet är obligatoriskt

Publicerad: 2016-11-23 15:03. Uppdaterad: 2016-11-23 15:49. Ansvarig: Visa e-postadress.